sos sałatkowy z oliwą z oliwek, musztardą i octem

z tym dressingiem zwykła sałatka warzywna zamieni się w wykwintne danie! Dzielę się z wami przepisem na mój ulubiony sos do sałatek warzywnych. SOS okazuje się bardzo smaczny i pikantny, a pozornie zwykła i zwykła sałatka ujawnia nowe odcienie smaku! Ta ilość sosu wystarczy na sos sałatkowy na 10 porcji lub kilka razy, jeśli sałatka jest przygotowywana w mniejszej objętości.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 93 % 56 g
węglowodany 5 % 3 g
523 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

1. Wlej oliwę z oliwek do pojemnika.
2. Dodaj ocet do oleju.
3. Włóż sól, mieszankę papryki (lepiej świeże mielenie).
4. Dodaj musztardę Dijon.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę do pozostałych składników.
7. Drobno posiekaj świeże zioła (możesz wziąć suszone warzywa). Włóż również do miski.
8. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz nawet wlać mieszaninę do małego słoika z ciasną pokrywką i dobrze wstrząsnąć.

gotowy sos można podawać, a także przechowywać w lodówce przez kilka dni (w takim przypadku przed podaniem nie zapomnij dobrze wstrząsnąć sosem).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy