sos sałatkowy z oliwą z oliwek, musztardą i octem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej oliwę z oliwek do pojemnika.
2. Dodaj ocet do oleju.
3. Włóż sól, mieszankę papryki (lepiej świeże mielenie).
4. Dodaj musztardę Dijon.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Obierz czosnek i wyciśnij przez prasę do pozostałych składników.
7. Drobno posiekaj świeże zioła (możesz wziąć suszone warzywa). Włóż również do miski.
8. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz nawet wlać mieszaninę do małego słoika z ciasną pokrywką i dobrze wstrząsnąć.
gotowy sos można podawać, a także przechowywać w lodówce przez kilka dni (w takim przypadku przed podaniem nie zapomnij dobrze wstrząsnąć sosem).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g