sos do sałatek jogurtowych

Daj swojej zwykłej sałatce niezwykły i wyjątkowy smak! Dzisiaj chcę opowiedzieć o moim ulubionym sosie sałatkowym na bazie jogurtu. Ten dressing jest idealny do sałatek warzywnych, a także tych, w których obecne jest mięso, podkreślając smak, dzięki czemu jest cieńszy i świeższy. Ilość sosu wystarczy na sos sałatkowy dla 6 osób.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 56 % 9 g
83 kcal
IG: 20 / 30 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włóż jogurt do miski, dodaj miód i ocet, wymieszaj.

2. Obierz i posiekaj czosnek - możesz go drobno posiekać lub wycisnąć przez prasę.

3. Umieść czosnek w misce z resztą składników.

4. Dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Lekko ubij sos.

6. Włóż sos jogurtowy do lodówki na pół godziny, po czym możesz napełnić go sałatką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • " Rastishka " - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy