jeże z owoców

to zabawne danie zje nawet najbardziej selektywne jedzenie Nehochuha!
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 87 % 13 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Weź równe gruszki (odmiany "konferencja"), aby przypominały wydłużone pyski jeży.
2. Na gruszce wykonujemy lekko okrągłe nacięcie (aby stać równomiernie,nie spadając) w miejscu,w którym gruszka zaczyna gęstnieć.
3. Bierzemy wykałaczki i naciągamy na nie winogrona (winogrona można wziąć zarówno zielone,jak i czarne. Jak chcesz).
4. Wbijamy wykałaczki z winogronami w gruszkę.
5. Robimy oczy jeża z goździków (możesz wziąć rodzynki).
6. Na czubku nosa kładziemy winogrona.
Udekoruj nim swój stół, dzieci i dorośli z pewnością to docenią!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g

Podobne przepisy