skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z gniazda przepiórczego głuszca? 1. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie paski i smażyć w głębokim tłuszczu. Gdy ziemniaki będą gotowe, połóż je na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
2. Następnie pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni. Pokrój marchewki w cienkie paski. Podsmaż warzywa.
3. Pierś z kurczaka, marynowane pieczarki i świeże ogórki pokroić w kostkę.
4. Pokrój białkową część ugotowanych jajek w paski.
5. Połóż liście sałaty na talerzu, a następnie warstwę grzybów. Następnie-pierś z kurczaka i nałóż na nią siatkę majonezową.
6. Następna warstwa to cebula i marchewka. Na wierzchu warstwa majonezu. Następnie-ogórki, na nich-białka jaj i siatka majonezu.
7.Połóż ziemniaki równomiernie na sałatce i zrób wgłębienie na środku. Połącz rozgniecione żółtka z koperkiem, solą i majonezem. Wszystko dobrze wymieszaj i po zwilżeniu rąk w wodzie uformuj jajka z masy. Umieść je w gnieździe.
8. Obierz ugotowane jajka przepiórcze. Z goździków zrób oczy, z marchewki - dzioby. Zrób pisklęta. Z jaja kurzego-dorosłego ptaka. Umieść wszystkich w gnieździe.
sałatka jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g