Cassoulet

Cassoulet nie jest łatwy w przygotowaniu, ale jest tak pyszny, że warto się nim zająć! Cassoulet to danie kuchni francuskiej, obfite, puree, duszone prawie do całkowitego wymieszania wszystkich smaków, aromatów i tekstur. Kiedyś chłopi z Prowansji zbierali podroby mięsne, gulasz, brali obfite naręcze fasoli i warzyw... i zgasili wszystko razem w piecu. Co powiedzieć-trzeba spróbować!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 19 % 6 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Namocz fasolę przez noc w wystarczającej ilości wody.
2. Przed gotowaniem zmień wodę i gotuj fasolę.
3. Obierz cebulę (oba rodzaje), marchewkę i czosnek. Pokrój marchewki w krążki, por W paski, cebulę w średniej wielkości kostkę, czosnek losowo. Dodaj warzywa, tymianek i goździki do rondla i gotuj na średnim ogniu, aby nie gotować zbyt mocno, przez pół godziny.
4. Na skórze piersi kaczki naciąć siatkę na całą głębokość tłuszczu. Połóż pierś skórą do dołu na zimnej patelni i umieść na średnim ogniu. Trzymaj, aż kaczka się upiecze, a tłuszcz się rozpuści. Następnie odwróć pierś drugą stroną i piecz na złoty kolor mięsa. Wyjmij pierś na deskę i pokrój w kostkę.
5. Pokrój dość grubo solony boczek. Umieść go na patelni z tłuszczem z kaczki, który stopił się po usmażeniu piersi z kaczki. Smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Wyjmij gotowy boczek na deskę (lub talerz).
6. Dodaj puree pomidorowe do fasoli. Jeśli pomidory lub pasta pomidorowa są kwaśne, dodaj je później, gdy fasola lepiej się ugotuje, w przeciwnym razie kwas sprawi, że fasola będzie dębowa.
7. Na patelni z tłuszczem z piersi i boczku smażyć mięso mielone na złoty kolor.
8. Pokrój wieprzowinę w kostkę (dość grubo) i usmaż na tej samej patelni.
9. Dodaj wszystkie produkty mięsne i tłuszcz z patelni do garnka do fasoli. W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion, aby wszystkie produkty były prawie pokryte sosem.
10. Dusić na małym ogniu pod lekko otwartą pokrywką, czasami delikatnie wymieszać.
11. Po godzinie spróbuj soli. Dodaj sól, cukier i pieprz do smaku. Przenieś Cassoulet do piekarnika. Jeśli masz różne naczynia do piekarnika i kuchenki-przenieś Cassoulet do odpowiedniego (najlepiej grubościennego naczynia). Jeśli lubisz skórkę - posyp Cassoulet bułką tartą. Staną się złote i wchłoną nadmiar płynu. W piekarniku Cassoulet gotuje się przez 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
miłego!

P. S. w oryginalnym przepisie zamiast mięsa mielonego stosuje się kiełbaski Tuluzy - są to półprodukty, kiełbaski wieprzowe z 20-30% tłuszczu i dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Możesz je zastąpić kupatami lub prawie dowolnymi surowymi kiełbaskami wieprzowymi w sklepie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy