skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz fasolę przez noc w wystarczającej ilości wody.
2. Przed gotowaniem zmień wodę i gotuj fasolę.
3. Obierz cebulę (oba rodzaje), marchewkę i czosnek. Pokrój marchewki w krążki, por W paski, cebulę w średniej wielkości kostkę, czosnek losowo. Dodaj warzywa, tymianek i goździki do rondla i gotuj na średnim ogniu, aby nie gotować zbyt mocno, przez pół godziny.
4. Na skórze piersi kaczki naciąć siatkę na całą głębokość tłuszczu. Połóż pierś skórą do dołu na zimnej patelni i umieść na średnim ogniu. Trzymaj, aż kaczka się upiecze, a tłuszcz się rozpuści. Następnie odwróć pierś drugą stroną i piecz na złoty kolor mięsa. Wyjmij pierś na deskę i pokrój w kostkę.
5. Pokrój dość grubo solony boczek. Umieść go na patelni z tłuszczem z kaczki, który stopił się po usmażeniu piersi z kaczki. Smażyć na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Wyjmij gotowy boczek na deskę (lub talerz).
6. Dodaj puree pomidorowe do fasoli. Jeśli pomidory lub pasta pomidorowa są kwaśne, dodaj je później, gdy fasola lepiej się ugotuje, w przeciwnym razie kwas sprawi, że fasola będzie dębowa.
7. Na patelni z tłuszczem z piersi i boczku smażyć mięso mielone na złoty kolor.
8. Pokrój wieprzowinę w kostkę (dość grubo) i usmaż na tej samej patelni.
9. Dodaj wszystkie produkty mięsne i tłuszcz z patelni do garnka do fasoli. W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion, aby wszystkie produkty były prawie pokryte sosem.
10. Dusić na małym ogniu pod lekko otwartą pokrywką, czasami delikatnie wymieszać.
11. Po godzinie spróbuj soli. Dodaj sól, cukier i pieprz do smaku. Przenieś Cassoulet do piekarnika. Jeśli masz różne naczynia do piekarnika i kuchenki-przenieś Cassoulet do odpowiedniego (najlepiej grubościennego naczynia). Jeśli lubisz skórkę - posyp Cassoulet bułką tartą. Staną się złote i wchłoną nadmiar płynu. W piekarniku Cassoulet gotuje się przez 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
miłego!
P. S. w oryginalnym przepisie zamiast mięsa mielonego stosuje się kiełbaski Tuluzy - są to półprodukty, kiełbaski wieprzowe z 20-30% tłuszczu i dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Możesz je zastąpić kupatami lub prawie dowolnymi surowymi kiełbaskami wieprzowymi w sklepie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g