skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pesto z suszonych borowików? Przygotuj wszystkie składniki. Zamiast pietruszki możesz wziąć dowolne warzywa-zieloną bazylię, rukolę, szpinak, kolendrę. Orzechy włoskie można zastąpić cedrami, orzechami nerkowca lub migdałami. Ale bazylia i orzeszki piniowe są bliższe klasycznej kuchni włoskiej.
Krok 2:
Przykryj grzyby i suszone pomidory osobno wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na około 2 godziny.
Krok 3:
W określonym czasie grzyby powinny stać się miękkie i nieznacznie zwiększyć objętość. Odcedź i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Następnie pokrój grzyby w małe kostki.
Krok 5:
Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż ząbka na 2 części. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej roślinny. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.
Krok 6:
Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny. Przenieś zmiażdżone grzyby na patelnię i smaż je na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy nadmiar wody zniknie z grzybów, zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Delikatnie usmaż grzyby, nie przesuszaj, w przeciwnym razie smak sosu zostanie zepsuty.
Krok 7:
Z pomidor odcedź i przenieś je do miski blendera lub głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie zmielić składniki. Nadmiar oleju i przypraw zmyje się wodą.
Krok 8:
Dodaj orzechy i natkę pietruszki do pomidorów. Wcześniej Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z pietruszki, opłucz, wysusz i podziel na liście.
Krok 9:
Schłodzone grzyby wraz z olejem zanurz również w misce blendera.
Krok 10:
Zmiel wszystko na gładką pastę.
Krok 11:
Następnie dodaj ricottę, sól i pieprz do smaku.
Krok 12:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 13:
Twardy ser zetrzyj na najmniejszej tarce i dodaj do sosu.
Krok 14:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj trochę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
jeśli planujesz dodać sos do makaronu - zrób cieńszy, jeśli użyjesz go jako pasty do chleba - grubszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g