pilaw z dzikiego ryżu z grzybami i kasztanami

pyszne i zdrowe danie dla prawdziwych smakoszy! Uwielbiam gotować potrawy z dzikim ryżem, chociaż nie jest tani, ale jest bardzo przydatny-bogaty w witaminy i minerały. Dziś proponuję gotować pilaw z dodatkiem dzikiego ryżu i grzybów. Będzie pysznie, obiecuję!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 73 % 19 g
109 kcal
IG: 84 / 16 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
2. Dodaj drobno posiekany seler i cebulę do patelni.
3. Kładziemy tam grzyby pokrojone w plasterki.
4. Smażyć przez około 5 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a nadmiar wilgoci wyparuje z grzybów.
5. Łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki w kotle, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy (około 1 godziny 15 minut), aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

podajemy na stole, posypując posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny świeży - 194   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny suszony - 377   kcal/100g
  • Gotowane kasztany - 131   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Dziki ryż - 357   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy