kurczak pod futrem w piekarniku z ziemniakami i grzybami

pyszne, soczyste, wykonane z prostych produktów. Dla całej rodziny! Kurczak pod futrem w piekarniku z ziemniakami i grzybami urozmaica codzienny stół, nadając mu świąteczną nutę. To świetna opcja na rodzinny obfity lunch, który jest również przygotowywany dość szybko!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 15 % 4 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka pod futrem z ziemniakami i grzybami? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Możesz upiec dowolne części kurczaka pod futrem. Biorę całą tuszę kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój tuszę kurczaka na kawałki, spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz wszystkie kawałki ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Posiekaną cebulę zalać octem i wodą i odstawić na 15 minut do marynowania. Do kefiru dodaj posiekany czosnek i drobno posiekane zioła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój go w plasterki. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i połóż pokrojone ziemniaki. Polej ziemniaki odrobiną jogurtu. Posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kurczaka na kawałkach na ziemniakach i polej go pozostałą polewą kefirową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pieczarki w plastry. Rozłóż marynowaną cebulę i pieczarki na kurczaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w plasterki i zetrzyj ser. Ułóż plastry pomidorów na warstwie grzybów i posyp wszystko startym serem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 50 do 60 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe danie zrumieni się i stanie się bardzo apetycznym złotym kolorem. Wyjmij formę z przygotowanym naczyniem z piekarnika i podawaj na gorąco.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo smaczne i satysfakcjonujące! Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy