Ośmiornica w sosie pomidorowym w piekarniku

wykwintne danie na romantyczną kolację, wersja męska! Ten przepis nie pozostawi nikogo obojętnym! Świetna opcja na romantyczną kolację, gdy mężczyzna chce zaskoczyć swojego towarzysza, po tym jej serce na pewno będzie twoje!
zharim showAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 26 % 7 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz ośmiornicę, odetnij głowę, zostaw tylko macki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij ośmiornicę do wrzącej wody, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie sosu. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, ułożyć posiekaną cebulę, dobrze usmażyć na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój paprykę w duże paski, wyślij na patelnię do cebuli i czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory na patelnię ze smażoną cebulą, czosnkiem i papryką. Dusić na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ostrą paprykę w pierścienie, wyślij na patelnię z sosem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń nasiona z połowy cytryny, wyciśnij sok do sosu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól i pieprz do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sos Worcester.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Drobno posiekaj kapary, wyślij na patelnię. Sos jest gotowy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij ośmiornicę z patelni. Odetnij macki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż połowę sosu na dnie żaroodpornej formy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż macki na sosie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub krążki. Umieść w formie na mackach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż resztę sosu na ziemniakach.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Szczelnie zamknij formę folią ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika na 40 minut, ustaw temperaturę na 180 gr.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po 40 minutach wyjmij formę, wykonaj nacięcie w folii, ułóż na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami, danie jest gotowe! Smacznego!

Ośmiornica w sosie pomidorowym pieczona pod folią w piekarniku! To bardzo ciekawy przepis o niezwykłej kompozycji na romantyczną kolację i nie tylko! Jest bardzo smaczny i gotuje się szybciej niż zwykła Gęś nadziewana jabłkami i suszonymi śliwkami! Niesamowity aromat natychmiast podbije każdy, nawet bardzo wyrafinowany smak i sprawi, że zjesz każdą kroplę! Dołącz, a my przygotujemy z Tobą najdelikatniejszą ośmiornicę w niesamowitym kremowym, pikantnym sosie pomidorowym, a także dzielę się z Tobą zawiłościami gotowania i sekretnymi składnikami! Ośmiornica w sosie pomidorowym to najlepszy przepis na zaskoczenie bratniej duszy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy