skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz ośmiornicę, odetnij głowę, zostaw tylko macki.
Krok 2:
Wyślij ośmiornicę do wrzącej wody, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Krok 3:
Przygotowanie sosu. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 4:
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, ułożyć posiekaną cebulę, dobrze usmażyć na dużym ogniu.
Krok 5:
Dodaj cukier.
Krok 6:
Dodaj czosnek do cebuli.
Krok 7:
Dodaj masło.
Krok 8:
Pokrój paprykę w duże paski, wyślij na patelnię do cebuli i czosnku.
Krok 9:
Dodaj pomidory na patelnię ze smażoną cebulą, czosnkiem i papryką. Dusić na małym ogniu.
Krok 10:
Pokrój ostrą paprykę w pierścienie, wyślij na patelnię z sosem.
Krok 11:
Dodaj śmietanę.
Krok 12:
Usuń nasiona z połowy cytryny, wyciśnij sok do sosu.
Krok 13:
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 14:
Dodaj sos Worcester.
Krok 15:
Drobno posiekaj kapary, wyślij na patelnię. Sos jest gotowy.
Krok 16:
Wyjmij ośmiornicę z patelni. Odetnij macki.
Krok 17:
Połóż połowę sosu na dnie żaroodpornej formy.
Krok 18:
Połóż macki na sosie.
Krok 19:
Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub krążki. Umieść w formie na mackach.
Krok 20:
Rozłóż resztę sosu na ziemniakach.
Krok 21:
Szczelnie zamknij formę folią ze wszystkich stron. Włóż do piekarnika na 40 minut, ustaw temperaturę na 180 gr.
Krok 22:
Po 40 minutach wyjmij formę, wykonaj nacięcie w folii, ułóż na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami, danie jest gotowe! Smacznego!
Ośmiornica w sosie pomidorowym pieczona pod folią w piekarniku! To bardzo ciekawy przepis o niezwykłej kompozycji na romantyczną kolację i nie tylko! Jest bardzo smaczny i gotuje się szybciej niż zwykła Gęś nadziewana jabłkami i suszonymi śliwkami! Niesamowity aromat natychmiast podbije każdy, nawet bardzo wyrafinowany smak i sprawi, że zjesz każdą kroplę! Dołącz, a my przygotujemy z Tobą najdelikatniejszą ośmiornicę w niesamowitym kremowym, pikantnym sosie pomidorowym, a także dzielę się z Tobą zawiłościami gotowania i sekretnymi składnikami! Ośmiornica w sosie pomidorowym to najlepszy przepis na zaskoczenie bratniej duszy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g