skład / składniki
metoda gotowania
barwena to biała ryba morska, niezbyt droga, ale też bardzo smaczna. Nadaje się do różnych potraw - można go smażyć, grillować, piec i dusić. Ten przepis sugeruje upieczenie tej cudownej ryby na poduszce warzywnej. Jak każda ryba, barwena gotuje się bardzo szybko, dlatego ziemniaki i zielone pomidory (w razie potrzeby nie można ich używać) należy kroić tak cienko, jak to możliwe. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ziemniaki pozostaną surowe lub wręcz przeciwnie - ryba straci swój kształt, rozpadnie się.
zaczynając przygotowywać danie, najpierw czyścimy barwena. Po wykonaniu nacięcia na brzuchu usuwamy wnętrze, dobrze myjemy rybę pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ją zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ręcznikiem papierowym. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
dokładnie umyj cytrynę ciepłą wodą (jest to ważne, ponieważ owoce cytrusowe są traktowane specjalnymi substancjami, aby były dłużej przechowywane), wytrzyj ręcznikiem i pokrój w cienkie plasterki. Włóż kilka plasterków do ryby, umieść tam 1-2 gałązki świeżego tymianku.
myjemy ziemniaki, obieramy je i cienko kroimy w plasterki. Moje zielone pomidory (jeśli zdecydujesz się użyć), Wytnij łodygę, a następnie pokrój pomidora również w cienkie koła. Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją w te same cienkie koła.
wlej połowę oliwy z oliwek na dno dużego naczynia do pieczenia, a następnie ułóż ziemniaki warstwą tak, aby koła wpadały na siebie. Między ziemniakami kładziemy pomidory. Na ziemniakach układamy krążki cebuli, a także przygotowaną rybę, posypujemy gałązkami tymianku. Możesz umieścić je w całości lub posiekać. Zostawiamy trochę do dekoracji gotowego dania. Ryby i warzywa podlewamy pozostałą oliwą z oliwek, posypujemy solą i czarnym pieprzem, który najlepiej jest świeżo zmielony.
wkładamy formę z przyszłym naczyniem do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie, gotujemy wszystko razem przez 20 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika i podaniu ryby na stole na gorąco, dekorując tymiankiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Barwena gotowana - 115 kcal/100g
- Barwena świeża - 124 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g