ciasto Napoleon z kremem klasycznym

zwięzłe wykonanie ulubionego przysmaku! Niesamowicie pyszne! To bardzo stary przepis na ciasto Napoleon, pochodzący z Ukrainy. Składniki są minimalne, a wynik jest wspaniały!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 35 % 24 g
węglowodany 57 % 39 g
383 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

pięć szklanek mąki przesiać.

włóż margarynę, posiekaj wszystko nożem w okruchy.

jeśli chcesz, możesz pokroić margarynę na kawałki, a następnie zmielić ją rękami z mąką. W takim przypadku okruchy są bardziej równomierne, a proces przebiega szybciej.

wlej mleko, zagniataj ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie przykleja się do rąk. Lepiej nie ugniatać go przez długi czas, aby lepiej się rozwałkował.

podziel ciasto na 14 części. Zwiń każdy w cienką warstwę.

Przenieś warstwę na suchą i czystą blachę do pieczenia (użyłem DNA dzielonej formy), odetnij nadmiar krawędzi.

piecz ciasta przez 5-7 minut w 200 stopniach na złoty kolor.

ostrożnie usuń ciasta z blachy do pieczenia szerokim nożem.

pieczemy również kawałki ciasta, a następnie robimy z nich okruchy do posypania.

rozetrzyj trzy żółtka z trzema łyżkami cukru na biały kolor, dodaj trzy łyżki mąki, wymieszaj.

dodaj trochę mleka, aby uzyskać rzadką galaretkę.

zagotuj drugą część półki (0,5 litra), wlej do masy, mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia. Następnie ostudzić.

ubij śliwkę.masło z dwiema szklankami cukru. Dodaj łyżkę do kremu, ubijając ze średnią prędkością, aż będzie gładka. Krem będzie bardzo bujny.

posmaruj ciasta kremem, układając jeden na drugim. Posyp połową okruchów. Zamknij ciasto na desce do krojenia, umieść ucisk 2 kg i pozostaw na noc.

rano ciasto opadnie, posyp je również okruchami. Ciasto Napoleona nie jest gotowe na mokro!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy