skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pięć szklanek mąki przesiać.
włóż margarynę, posiekaj wszystko nożem w okruchy.
jeśli chcesz, możesz pokroić margarynę na kawałki, a następnie zmielić ją rękami z mąką. W takim przypadku okruchy są bardziej równomierne, a proces przebiega szybciej.
wlej mleko, zagniataj ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie przykleja się do rąk. Lepiej nie ugniatać go przez długi czas, aby lepiej się rozwałkował.
podziel ciasto na 14 części. Zwiń każdy w cienką warstwę.
Przenieś warstwę na suchą i czystą blachę do pieczenia (użyłem DNA dzielonej formy), odetnij nadmiar krawędzi.
piecz ciasta przez 5-7 minut w 200 stopniach na złoty kolor.
ostrożnie usuń ciasta z blachy do pieczenia szerokim nożem.
pieczemy również kawałki ciasta, a następnie robimy z nich okruchy do posypania.
rozetrzyj trzy żółtka z trzema łyżkami cukru na biały kolor, dodaj trzy łyżki mąki, wymieszaj.
dodaj trochę mleka, aby uzyskać rzadką galaretkę.
zagotuj drugą część półki (0,5 litra), wlej do masy, mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia. Następnie ostudzić.
ubij śliwkę.masło z dwiema szklankami cukru. Dodaj łyżkę do kremu, ubijając ze średnią prędkością, aż będzie gładka. Krem będzie bardzo bujny.
posmaruj ciasta kremem, układając jeden na drugim. Posyp połową okruchów. Zamknij ciasto na desce do krojenia, umieść ucisk 2 kg i pozostaw na noc.
rano ciasto opadnie, posyp je również okruchami. Ciasto Napoleona nie jest gotowe na mokro!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g