chałwa szekinska

bardzo słodka i niesamowicie pyszna chałwa! Chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na bardzo smaczny deser, który kocham od dzieciństwa. Ten przysmak, wraz z innymi narodowymi potrawami, został przygotowany w naszej rodzinie na wakacje & quot; Nowruz & quot; oczywiście prawdziwe arcydzieło kuchni azerbejdżańskiej-chałwę shekin można spróbować tylko w mojej ojczyźnie. Ale jeśli bardzo się postarasz, tę słodycz można przygotować w domu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 12 % 11 g
węglowodany 83 % 78 g
428 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 35 min

potrzebujemy więc mąki ryżowej, z której wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego 120 ml wody. Następnie za pomocą specjalnego lejka z otworami wlej ciasto na gorącą blachę do pieczenia i upiecz rodzaj siatkowej rishty.
robimy nadzienie do ciasta w ten sposób. Posiekaj orzechy i dodaj nasiona kolendry i pokruszony kardamon. Następnie w natłuszczonej blasze do pieczenia układamy 8 warstw ryżu ryżowego. Na tych warstwach równomiernie nakładamy warstwę nadzienia, na wierzch kładziemy kolejne 5 warstw ryżu i nadajemy chałwie Okrągły kształt. Udekoruj całą konstrukcję szafranem na górze. Następnie pieczemy przez 15-20 minut na rozżarzonych węglach z obu stron. Następnie przygotuj syrop. W 100 ml wody dodaj cukier i kwas cytrynowy. Wlej chałwę gorącym syropem i pozostaw na 8-10 godzin, aby była dobrze nasycona.
podczas serwowania chałwy shekin można polać miodem. Okazuje się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy