skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy więc mąki ryżowej, z której wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego 120 ml wody. Następnie za pomocą specjalnego lejka z otworami wlej ciasto na gorącą blachę do pieczenia i upiecz rodzaj siatkowej rishty.
robimy nadzienie do ciasta w ten sposób. Posiekaj orzechy i dodaj nasiona kolendry i pokruszony kardamon. Następnie w natłuszczonej blasze do pieczenia układamy 8 warstw ryżu ryżowego. Na tych warstwach równomiernie nakładamy warstwę nadzienia, na wierzch kładziemy kolejne 5 warstw ryżu i nadajemy chałwie Okrągły kształt. Udekoruj całą konstrukcję szafranem na górze. Następnie pieczemy przez 15-20 minut na rozżarzonych węglach z obu stron. Następnie przygotuj syrop. W 100 ml wody dodaj cukier i kwas cytrynowy. Wlej chałwę gorącym syropem i pozostaw na 8-10 godzin, aby była dobrze nasycona.
podczas serwowania chałwy shekin można polać miodem. Okazuje się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g

