Russula solona

przepyszne dania pochodzą ze słonej russula! Trochę żmudnej pracy przy przygotowywaniu tych grzybów. Ale pyszne posiłki na to zasługują.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
8 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h
dokładnie oczyść grzyby, zdejmij skórę z kapelusza. Pokrój russula na talerze i włóż do naczyń, gdzie będą solone. Dodaj przyprawy i czosnek, sól i wodę. Nalegaj w tej solance przez 12 godzin. Podawać z olejem słonecznikowym i półpierścieniami cebuli. Lub zwiń w wysterylizowane słoiki na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Russula - 17   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy