skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dla mnie minusem w naczyniach pangasius są dodatkowe tłuszcze. bardzo rzadko po prostu smaruję wierzch "zapiekanki" z ziemniaków i pangi kwaśną śmietaną.
rozmrażamy Pangasiusa i kroimy go cienkimi "nitkami".
ziemniaki są również krojone w cienkie koła. Pomidory i cebula mogą być cienkie lub większe.
wymieszaj ziemniaki i posiekany pangasius, sól, pieprz, dodaj ulubione zioła, jeśli chcesz.
rozłóż część ziemniaków z rybą w naczyniu do kuchenki mikrofalowej, następnie warstwę pomidora i cebuli, ponownie warstwę ziemniaków itp.
Nie ustawiamy maksymalnej mocy, ale mniej, gotujemy przez 15-18-20-25 minut. Nie należy od razu wyciągać, niech stanie przez 10-15 minut, dotrze.
Udekoruj ziołami, sałatką.
PS chcę spróbować dodać trochę wina (marynować w nim pangasiusa).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pangasius - 89 kcal/100g