domowy ketchup z koncentratu pomidorowego

Zrób keczup z koncentratu pomidorowego w domu! Smak keczupu można dostosować do siebie, dodając ulubione przyprawy podczas gotowania. Jeśli chcesz ostrzejszego keczupu, dodaj ostrą czerwoną mieloną paprykę. Zastępując koperek kolendrą, otrzymasz aromatyczny sos jagnięcy! Ogólnie spróbuj!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
43 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Kup wysokiej jakości koncentrat pomidorowy, ponieważ smak i jakość domowego keczupu będzie zależeć od jego wyboru. Użyj octu stołowego 9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka i umieść ją na kuchence, włącz ogień i zagotuj wodę. Włóż koncentrat pomidorowy do wrzącej wody i dokładnie ugniatając drewnianą szpatułką, rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie. Płynna masa powinna stać się jednolita o jasnoczerwonym kolorze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciągle mieszając, dodaj sól i cukier granulowany do masy pomidorowej, wymieszaj, luźne składniki powinny się całkowicie rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać pod wodą i bardzo drobno posiekać w kostkę. Im mniej posiekasz cebulę, tym bardziej jednorodny będzie keczup. Włóż posiekaną cebulę do rondla, ponownie zagotuj sos, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Ciągle mieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przyprawy do garnka: czarny mielony pieprz i goździki. Wlej 1 łyżkę 9% octu. Wymieszać. Pozostaw sos do gotowania na kuchence na 45 minut, pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać zawartość garnka. Jednocześnie ogień powinien być średni, a keczup powinien bulgotać. Nie musisz zamykać garnka pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz świeży koperek pod wodą, osusz i drobno posiekaj nożem. Obierz ząbki czosnku i przepuść przez prasę. Po 45 minutach gotowania keczupu dodaj posiekany koperek i czosnek do rondla, wymieszaj i gotuj keczup przez kolejne 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogrzewanie, dodaj liść laurowy i musztardę do garnka, przykryj garnek pokrywką i pozwól keczupowi parzyć przez kolejne 7 minut. Po 7 minutach otwórz pokrywkę, wlej pozostałe 0,5 łyżki 9% octu, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ketchup jest gotowy, pozostaje tylko ostudzić, usunąć liść laurowy i goździki. Ale jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję sosu pomidorowego, polecam wlać schłodzony keczup do blendera i zmielić go z dużą prędkością. Z tej ilości składników uzyskano 500 gramów domowego keczupu.

domowy keczup należy przelać do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Taki keczup najlepiej spożywać w ciągu tygodnia.

jednak keczup można przygotować na przyszłość. Po dodaniu octu i wymieszaniu keczupu należy go natychmiast wlać do wysterylizowanego słoika, zwijając lub mocno zamykając słoik sterylną pokrywką. Jeśli zmieliłeś keczup w blenderze, wlej sos z powrotem do rondla, podgrzej na średnim ogniu, a następnie wlej do wysterylizowanego słoika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy