skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Kup wysokiej jakości koncentrat pomidorowy, ponieważ smak i jakość domowego keczupu będzie zależeć od jego wyboru. Użyj octu stołowego 9%.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka i umieść ją na kuchence, włącz ogień i zagotuj wodę. Włóż koncentrat pomidorowy do wrzącej wody i dokładnie ugniatając drewnianą szpatułką, rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie. Płynna masa powinna stać się jednolita o jasnoczerwonym kolorze.
Krok 3:
Ciągle mieszając, dodaj sól i cukier granulowany do masy pomidorowej, wymieszaj, luźne składniki powinny się całkowicie rozpuścić.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać pod wodą i bardzo drobno posiekać w kostkę. Im mniej posiekasz cebulę, tym bardziej jednorodny będzie keczup. Włóż posiekaną cebulę do rondla, ponownie zagotuj sos, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Ciągle mieszaj.
Krok 5:
Następnie dodaj przyprawy do garnka: czarny mielony pieprz i goździki. Wlej 1 łyżkę 9% octu. Wymieszać. Pozostaw sos do gotowania na kuchence na 45 minut, pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać zawartość garnka. Jednocześnie ogień powinien być średni, a keczup powinien bulgotać. Nie musisz zamykać garnka pokrywką.
Krok 6:
Opłucz świeży koperek pod wodą, osusz i drobno posiekaj nożem. Obierz ząbki czosnku i przepuść przez prasę. Po 45 minutach gotowania keczupu dodaj posiekany koperek i czosnek do rondla, wymieszaj i gotuj keczup przez kolejne 3 minuty.
Krok 7:
Wyłącz ogrzewanie, dodaj liść laurowy i musztardę do garnka, przykryj garnek pokrywką i pozwól keczupowi parzyć przez kolejne 7 minut. Po 7 minutach otwórz pokrywkę, wlej pozostałe 0,5 łyżki 9% octu, wymieszaj.
Krok 8:
Ketchup jest gotowy, pozostaje tylko ostudzić, usunąć liść laurowy i goździki. Ale jeśli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję sosu pomidorowego, polecam wlać schłodzony keczup do blendera i zmielić go z dużą prędkością. Z tej ilości składników uzyskano 500 gramów domowego keczupu.
domowy keczup należy przelać do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Taki keczup najlepiej spożywać w ciągu tygodnia.
jednak keczup można przygotować na przyszłość. Po dodaniu octu i wymieszaniu keczupu należy go natychmiast wlać do wysterylizowanego słoika, zwijając lub mocno zamykając słoik sterylną pokrywką. Jeśli zmieliłeś keczup w blenderze, wlej sos z powrotem do rondla, podgrzej na średnim ogniu, a następnie wlej do wysterylizowanego słoika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g