skład / składniki
Metoda gotowania
1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wkładamy do rondla z niewielką ilością wody.
2. Wysyłamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, okresowo mieszamy.
3. Drobno posiekaj obrany czosnek i czerwone chili, wyślij na patelnię.
4. Gdy masa się zagotuje i stanie się bardziej miękka, przetrzyj ją przez sito łyżką stołową.
5. Dodaj pieprz, cukier, sól, chmiel-suneli, mieloną kolendrę, wszystko wymieszaj.
6. Opłucz miętę, tarhun, koperek i kolendrę, osusz, posiekaj, wlej do sosu.
7. Dostosuj smak za pomocą soku z granatów i cytryny.
8. Dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
9. Pozwól tkemali ostygnąć i wlej do czystych, suchych słoików. Do każdego słoika wlej trochę (około 1 łyżeczki) oliwy z oliwek i zamknij czystymi pokrywkami.
Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące.
Wzbogać swoje ulubione potrawy sosem tkemali i poczęstuj swoją rodzinę!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g