zupa z gałuszkami czosnkowymi
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
więc we wrzącej wodzie kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
smażyć małe kawałki mięsa na oleju roślinnym, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę. Gdy składniki staną się rumiane, wysyłamy je do bulionu. Tam kładziemy seler pokrojony na kawałki.
w małej głębokiej misce wymieszaj jajka, posiekany czosnek i przyprawy. Dodaj mąkę, sól. Za pomocą drewnianej szpatułki zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji.
teraz, delikatnie zbierając ciasto łyżeczką, włóż je do wrzącego bulionu. Gdy Galushki wypłyną na powierzchnię, zupa będzie gotowa.
podawaj zupę z gałkami czosnkowymi, udekorowaną posiekanymi ziołami i doprawioną kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g