skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorami bazyliowymi i serem? Głównym składnikiem sałatki są pomidory. W sezonie warzywnym są soczyste, aromatyczne, mięsiste i bardzo smaczne! Zimą lepiej przygotować sałatkę z pomidorów cherry lub użyć obu rodzajów pomidorów. Wiśnie mają słodkawy, bogaty smak i dodają szczególnej nuty. Tak więc umyj pomidory i gałązki bazylii, obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Pokrój pomidory na małe plasterki, pokrój wiśnie na pół i pozostaw najmniejsze pomidory w całości.
Krok 3:
Cebulę (mam szalotkę, ale możesz wziąć dowolną) pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie, jak zwykle.
Krok 4:
Umieść pomidory i posiekaną cebulę w głębokiej misce lub salaterce.
Krok 5:
Dodaj do sałatki dowolny miękki ser (mam ziarnisty, możesz ziarnisty twarożek, ser, fetę, do wyboru), możesz zwiększyć lub zmniejszyć jego ilość. Drobno posiekaj umytą i wysuszoną bazylię i wyślij ją również do sałatki.
Krok 6:
Dopraw pomidory serem lub twarogiem olejem roślinnym(dobra jest tu oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, ale zrobi to absolutnie każdy, do wyboru). Sól do smaku i posyp ziele angielskie.
Krok 7:
Przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę i odstaw na około pięć minut. W tym czasie pomidory wypuszczą sok, a on z kolei będzie nasycony aromatami bazylii i cebuli.
ser ziarnisty (podobnie jak twaróg ziarnisty) jest bardzo dobry dla organizmu człowieka, jest źródłem wapnia i białka.
w składzie takiego twarogu i sera znajdują się niezbędne aminokwasy, kwas askorbinowy, minerały, żelazo, witaminy z grupy B i wiele innych.
ponieważ ziarnisty twarożek zawiera bardzo mało tłuszczu, a wręcz przeciwnie, dużą ilość cennego białka mleka, jest idealnym pożywieniem dla sportowców, a także dla osób przestrzegających diety.
twaróg ziarnisty świetnie komponuje się z owocami i warzywami i nadaje się do wielu sałatek.
sałatkę pomidorową można podawać z mięsem, ziemniakami lub makaronem.
bosko pyszne maczanie świeżego garb chleba w aromatycznym sosie w kęsie z pomidorami.
w gorącym sezonie letnim przed użyciem sałatkę można schłodzić w lodówce na 10-20 minut.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g