sos tkemali ze śliwek na zimowy klasyczny przepis

pikantny sos, który podkreśli smak ulubionych dań mięsnych. Dla wygody lepiej gotować śliwki wieczorem i pozostawić do ostygnięcia do rana. W klasycznej wersji nie ma świeżej papryki, w tym przypadku weź łyżkę mielonej papryki i chili.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do garnka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotować

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostudzić

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomiń...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...przez sito

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I sito

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel przyprawy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj do masy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj, aż będzie gęsty

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz, suneli...

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj do masy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej puszki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przelać i zamknąć

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć, zawiń

gotuj śliwki i paprykę do miękkości, ostudź.
przeprowadź masę przez sito, a następnie przez sito, podpal i gotuj . Godzinę po ugotowaniu dodaj zioła i czosnek, chneli-suneli , mielony pieprz i sól, przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki. Gorącą gotową masę wlać do wstępnie podgrzanych słoików w piekarniku, zwinąć pokrywkami, odwrócić i przykryć ciepłym kocem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy