sos tkemali ze śliwek na zimowy klasyczny przepis
skład / składniki
80
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Umyj warzywa
Krok 3:
Włóż do garnka
Krok 4:
Gotować
Krok 5:
Ostudzić
Krok 6:
Pomiń...
Krok 7:
...przez sito
Krok 8:
I sito
Krok 9:
Gotowanie
Krok 10:
Zmiel przyprawy
Krok 11:
Dodaj do masy
Krok 12:
Gotuj, aż będzie gęsty
Krok 13:
Sól, pieprz, suneli...
Krok 14:
Dodaj do masy
Krok 15:
Rozgrzej puszki
Krok 16:
Przelać i zamknąć
Krok 17:
Odwróć, zawiń
gotuj śliwki i paprykę do miękkości, ostudź.
przeprowadź masę przez sito, a następnie przez sito, podpal i gotuj . Godzinę po ugotowaniu dodaj zioła i czosnek, chneli-suneli , mielony pieprz i sól, przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki. Gorącą gotową masę wlać do wstępnie podgrzanych słoików w piekarniku, zwinąć pokrywkami, odwrócić i przykryć ciepłym kocem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g