skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na tę zupę znalazłem w jednym z czasopism, Artykuły spożywcze. Kuchnia kubańska po raz kolejny cieszy się prostotą gotowania i możliwością jedzenia. Poniżej opisano wszystkie kroki w kolejności, aby przygotować kubańską zupę kanyu.
dobrze spłucz ryż, a następnie zanurz we wrzącej osolonej (1 szklanka) wodzie i gotuj do miękkości, aby ryż stał się kruchy. Wstępnie przygotowaną tuszę z kurczaka pokroić na porcje, zalać zimną wodą i zagotować na ogniu, usunąć pianę, posolić i gotować przez 20 minut. Podczas gotowania obraną cebulę i marchewkę należy posiekać i smażyć w oleju roślinnym, aż uzyska złoty odcień. Pomidory należy opłukać, sparzyć wrzącą wodą, usunąć skórkę, pokroić miąższ na małe plasterki. Obierz słodką paprykę z nasion, dobrze spłucz i pokrój na duże kawałki. Opłucz zieloną cebulę i grubo posiekaj. Po wykonaniu czynności spuść część bulionu, aby pozostały płyn mógł pokryć kurczaka, a następnie dodaj pomidory, zieloną i cebulę, słodką paprykę i gotuj wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe, okresowo dodając bulion z kurczaka.
jedzenie jest gotowe do ogólnego degustacji! Kubańska zupa Kanya jest podawana na gorąco. Życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g