Zupa portugalska czerwony sos

Po prostu niezrównany przepis kulinarny kuchni portugalskiej!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
123 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min
po prostu niezrównany przepis kulinarny kuchni portugalskiej, który tego lata stał się moim ulubionym. Smakuje zaskakująco świeżo i pomimo tego, że jest pierwszym daniem, świetnie sprawdza się jako przystawka do mocnych alkoholi. Mogą bezpiecznie ozdobić świąteczny stół – będzie to oryginalna i nieoczekiwana decyzja. Dlatego nie będzie przerwy od tych, którzy chcą spróbować tej zupy wśród gości, uwierz mi. Tak, więcej: zupa "czerwony sos" jest nieco podobna do hiszpańskiego gazpaccio, ale wciąż się od niej różni.
drobno posiekaj słodką paprykę, obierając ją z nasion. Następnie wcieramy go razem z czosnkiem i solą w kleik. Pomidory oparzone wrzącą wodą uwalniają się ze skórki, kroją na dwie części i usuwają wszystkie nasiona. Po drobno posiekaj. Sam użyłem miksera-zamieniłem pomidory w jednorodną masę, okazało się to smaczniejsze. Rozcieńczyć przecier pomidorowy wodą, wlać tutaj olej roślinny i ocet, dodać pieprz z czosnkiem, dobrze wymieszać i wlać posiekane warzywa. Możesz wziąć zielenie, które osobiście lubisz. Na przykład dodałem koperek i pietruszkę. Naprawdę nie lubię bazylii, więc odmówiłem. Możesz umieścić kolendrę, też będzie dobrze. Przepis zalecał, aby chleb po prostu pokroić w kwadraty i ułożyć na talerzu, zalewając zupą. Spróbuj wstępnie wysuszyć chleb, ale tylko lekko, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Dodaj sól do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy