zupa portugalska czerwony sos
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
po prostu niezrównany przepis kulinarny kuchni portugalskiej, który tego lata stał się moim ulubionym. Smakuje zaskakująco świeżo i pomimo tego, że jest pierwszym daniem, świetnie sprawdza się jako przystawka do mocnych alkoholi. Mogą bezpiecznie ozdobić świąteczny stół – będzie to oryginalna i nieoczekiwana decyzja. Dlatego nie będzie przerwy od tych, którzy chcą spróbować tej zupy wśród gości, uwierz mi. Tak, więcej: zupa "czerwony sos" jest nieco podobna do hiszpańskiego gazpaccio, ale wciąż się od niej różni.
drobno posiekaj słodką paprykę, obierając ją z nasion. Następnie wcieramy go razem z czosnkiem i solą w kleik. Pomidory oparzone wrzącą wodą uwalniają się ze skórki, kroją na dwie części i usuwają wszystkie nasiona. Po drobno posiekaj. Sam użyłem miksera-zamieniłem pomidory w jednorodną masę, okazało się to smaczniejsze. Rozcieńczyć przecier pomidorowy wodą, wlać tutaj olej roślinny i ocet, dodać pieprz z czosnkiem, dobrze wymieszać i wlać posiekane warzywa. Możesz wziąć zielenie, które osobiście lubisz. Na przykład dodałem koperek i pietruszkę. Naprawdę nie lubię bazylii, więc odmówiłem. Możesz umieścić kolendrę, też będzie dobrze. Przepis zalecał, aby chleb po prostu pokroić w kwadraty i ułożyć na talerzu, zalewając zupą. Spróbuj wstępnie wysuszyć chleb, ale tylko lekko, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Dodaj sól do smaku.
drobno posiekaj słodką paprykę, obierając ją z nasion. Następnie wcieramy go razem z czosnkiem i solą w kleik. Pomidory oparzone wrzącą wodą uwalniają się ze skórki, kroją na dwie części i usuwają wszystkie nasiona. Po drobno posiekaj. Sam użyłem miksera-zamieniłem pomidory w jednorodną masę, okazało się to smaczniejsze. Rozcieńczyć przecier pomidorowy wodą, wlać tutaj olej roślinny i ocet, dodać pieprz z czosnkiem, dobrze wymieszać i wlać posiekane warzywa. Możesz wziąć zielenie, które osobiście lubisz. Na przykład dodałem koperek i pietruszkę. Naprawdę nie lubię bazylii, więc odmówiłem. Możesz umieścić kolendrę, też będzie dobrze. Przepis zalecał, aby chleb po prostu pokroić w kwadraty i ułożyć na talerzu, zalewając zupą. Spróbuj wstępnie wysuszyć chleb, ale tylko lekko, jedzenie wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Dodaj sól do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g

