Mashhurda (zupa Mash)

masz wątpliwości co do smaku? Nie warto! Niesamowity przepis!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 39 % 13 g
166 kcal
IG: 43 / 36 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min
najsmaczniejsze jedzenie to opiekane zupy. Są gęste i pachnące. I często zastępują zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Teraz chcę przedstawić kulinarny przepis na zupę o dziwnej nazwie "Mashhurda", co oznacza"zupa z Mash".
mięso wołowe kroimy na małe kawałki, a cebulę na pół pierścienia. I smażymy wszystko na stopionym tłuszczu, upuszczając tam trochę oleju roślinnego, aby tłuszcz nie zamarzł na ustach. Dodaj pieprz i sól i zalej bulionem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć mung. Ponownie zagotuj i usuń kocioł z ognia. Fasola mung, jak wszystkie rośliny strączkowe, gotuje się przez bardzo długi czas, ale moczy się ją w tym przepisie w tak oryginalny sposób.
gdy fasola mung pęcznieje, wkładamy ryż, pokrojone ziemniaki i stawiamy kocioł na dużym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i zagotuj.
na stole mashhurdu podajemy razem z drobno posiekaną zieloną cebulą, koperkiem i natką pietruszki i dodajemy łyżkę kwaśnego mleka do talerza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mash - 300   kcal/100g

Podobne przepisy