Mashhurda (zupa Mash)
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
najsmaczniejsze jedzenie to opiekane zupy. Są gęste i pachnące. I często zastępują zarówno pierwsze, jak i drugie danie. Teraz chcę przedstawić kulinarny przepis na zupę o dziwnej nazwie "Mashhurda", co oznacza"zupa z Mash".
mięso wołowe kroimy na małe kawałki, a cebulę na pół pierścienia. I smażymy wszystko na stopionym tłuszczu, upuszczając tam trochę oleju roślinnego, aby tłuszcz nie zamarzł na ustach. Dodaj pieprz i sól i zalej bulionem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć mung. Ponownie zagotuj i usuń kocioł z ognia. Fasola mung, jak wszystkie rośliny strączkowe, gotuje się przez bardzo długi czas, ale moczy się ją w tym przepisie w tak oryginalny sposób.
gdy fasola mung pęcznieje, wkładamy ryż, pokrojone ziemniaki i stawiamy kocioł na dużym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i zagotuj.
na stole mashhurdu podajemy razem z drobno posiekaną zieloną cebulą, koperkiem i natką pietruszki i dodajemy łyżkę kwaśnego mleka do talerza.
mięso wołowe kroimy na małe kawałki, a cebulę na pół pierścienia. I smażymy wszystko na stopionym tłuszczu, upuszczając tam trochę oleju roślinnego, aby tłuszcz nie zamarzł na ustach. Dodaj pieprz i sól i zalej bulionem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć mung. Ponownie zagotuj i usuń kocioł z ognia. Fasola mung, jak wszystkie rośliny strączkowe, gotuje się przez bardzo długi czas, ale moczy się ją w tym przepisie w tak oryginalny sposób.
gdy fasola mung pęcznieje, wkładamy ryż, pokrojone ziemniaki i stawiamy kocioł na dużym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i zagotuj.
na stole mashhurdu podajemy razem z drobno posiekaną zieloną cebulą, koperkiem i natką pietruszki i dodajemy łyżkę kwaśnego mleka do talerza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mash - 300 kcal/100g