kremowy sos do makaronu z parmezanem i topionym serem

nawet najprostszy makaron wyda ci się idealnym daniem). Po prostu polizaj palce!
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 69 % 31 g
węglowodany 7 % 3 g
311 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

wlej śmietanę do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.

dodaj starty parmezan (50 gr) i ser topiony do gorącej śmietany. Następnie intensywnie wymieszaj, sól i pieprz.

ciągliwość naszego sosu jest podobna do kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, możesz dodać masło, wtedy sos będzie bogatszy i bardziej tłusty. A jego gęstość można zmienić, dodając więcej śmietany.

gotowy sos śmietanowy podawaj z makaronem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy