kremowy sos do makaronu z parmezanem i topionym serem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
wlej śmietanę do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.
dodaj starty parmezan (50 gr) i ser topiony do gorącej śmietany. Następnie intensywnie wymieszaj, sól i pieprz.
ciągliwość naszego sosu jest podobna do kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, możesz dodać masło, wtedy sos będzie bogatszy i bardziej tłusty. A jego gęstość można zmienić, dodając więcej śmietany.
gotowy sos śmietanowy podawaj z makaronem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g