bita śmietana z cukrem waniliowym i cukrem pudrem

delikatną, przewiewną bitą śmietanę można łatwo przygotować w domu! Jeśli potrzebuję bitej śmietany do dekoracji deseru lub warstwy ciasta, zawsze robię to sama. Ten proces jest prosty, ale zawsze jestem pewien w stu procentach! Przepis na jedno ciasto.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 63 % 29 g
320 kcal
IG: 10 / 28 / 62

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

pierwszą rzeczą do zrobienia jest dobre schłodzenie śmietany. Powinny stać w lodówce przez co najmniej kilka godzin, możesz nawet włożyć je do zamrażarki na pół godziny przed ubijaniem.

wlej śmietanę do głębokiej miski. Najpierw ubij je mikserem z maksymalną prędkością, a następnie przełącz na średnią i kontynuuj ubijanie. Jest to konieczne, aby nie przegapić właściwego momentu, ponieważ krem można łatwo przebić. Ważne jest, aby nie przerywać procesu i nie rozpraszać się niczym, dopóki krem nie osiągnie pożądanej konsystencji.

jeśli potrzebujesz śmietany jako dodatku do deseru, ubij ją na miękkie szczyty. Jeśli jako krem do ciasta, ubijaj, aż zaczną tworzyć się twarde szczyty.

po ubiciu śmietany dodaj cukier puder, zmiażdżony cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj śmietanę z proszkiem i cukrem.

domowa bita śmietana jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy