skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest dobre schłodzenie śmietany. Powinny stać w lodówce przez co najmniej kilka godzin, możesz nawet włożyć je do zamrażarki na pół godziny przed ubijaniem.
wlej śmietanę do głębokiej miski. Najpierw ubij je mikserem z maksymalną prędkością, a następnie przełącz na średnią i kontynuuj ubijanie. Jest to konieczne, aby nie przegapić właściwego momentu, ponieważ krem można łatwo przebić. Ważne jest, aby nie przerywać procesu i nie rozpraszać się niczym, dopóki krem nie osiągnie pożądanej konsystencji.
jeśli potrzebujesz śmietany jako dodatku do deseru, ubij ją na miękkie szczyty. Jeśli jako krem do ciasta, ubijaj, aż zaczną tworzyć się twarde szczyty.
po ubiciu śmietany dodaj cukier puder, zmiażdżony cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj śmietanę z proszkiem i cukrem.
domowa bita śmietana jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g