ciasto białkowe na mleku z ciasteczkami bez pieczenia

Szybkie ciasto na słodycze. Po prostu zajrzyj do lodówki. Ciasto gotuje się szybko i nie wymaga obróbki cieplnej, tylko miejsce w zamrażarce. Większość składników jest zwykle obecna w każdej lodówce. Nadaje się do słodyczy.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 48 % 34 g
węglowodany 44 % 31 g
513 kcal
IG: 6 / 45 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozłóż masło z lodówki wcześniej, aby rozmroziło się do temperatury pokojowej. Możesz pokroić w kostkę. Na zdjęciu widać orzechy laskowe, a przepis wskazuje orzechy włoskie. To naprawdę nie ma znaczenia - weź dowolne. Ogólnie udekorowałem ciasto migdałami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę. Zmielić w nim jajka z cukrem. Wygodniej jest wziąć drewnianą łyżkę, aby nie zarysować miski podczas pocierania. Miska może być szklana lub Porcelanowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło. Zetrzyj całą mieszaninę, aż będzie gładka. Mieszaninę uważa się za gotową, jeśli nie słychać skrzypienia cukru. To najdłuższa część gotowania - możesz włączyć odtwarzacz lub telewizor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasteczka zmielić w młynku do kawy lub ręcznym Młynku na drobne okruchy. ¾ Posiekaj orzechy na małe kawałki, odłóż pozostałe orzechy. Dodaj ciasteczka i pokruszone orzechy do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Mieszając, wlej mleko, aż będzie gęste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostawić do namoczenia, a następnie przenieść do formy z naoliwionym papierem. Użyłem torby na żywność. Wygładzanie powierzchni ciasta do idealnego stanu nie jest konieczne. Możesz posypać startą czekoladą lub kakao na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do zamrażarki, aż do ostatecznego zestalenia. Najważniejsze, nie zapomnij o nim. Jeśli nie ma sposobu, aby zapewnić zamrażarce ciasto do niepodzielnego użytku - zawiń formę w torebkę do zamrażania żywności, aby zapobiec wchłanianiu obcych zapachów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ustawieniu ciasta połóż je na talerzu i udekoruj pozostałymi orzechami na wierzchu. Przechowywać w lodówce przed podaniem.

Ostrzeżenie: przepis wykorzystuje surowe jajka. Jeśli w Twojej okolicy nie można ich jeść bez obróbki cieplnej-pomiń przepis.
u osób uczulonych na surowe mleko ciasto może powodować dyskomfort.
rodzaj mleka nie ma znaczenia. Możesz wziąć krowę, kozę lub ogólnie śmietanę.
jeśli nie ma odpowiedniego kształtu lub zamrażarka jest zbyt niska, ciasto można zamrozić w rękawie spożywczym "kiełbasą".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy