Sałatka piękna ze świeżych warzyw

lekka sałatka witaminowa ze świeżych warzyw. Taka pyszna i zdrowa sałatka może być przygotowana o każdej porze roku. Piękny, jasny jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 46 % 6 g
60 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Posiekaj kapustę w cienkie paski.
2. Paprykę i ogórki kroimy w paski.
3. Zetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce.
4. Rozłóż sałatkę na talerzu, posyp olejem roślinnym i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy