Tiramisu z mascarpone i skondensowanym mlekiem

Włoski warstwowy kremowy deser o smaku kawy! Słynny deser tiramisu wcale nie jest trudny do przygotowania w domu. Prawdziwa rozkosz dla słodyczy. Po wypróbowaniu go raz, chcę więcej i więcej!
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 40 g
310 kcal
IG: 5 / 45 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. W pojemniku, w którym przygotujemy krem, dodaj ser, skondensowane mleko, wyciśnięty sok z cytryny i koniak, wszystko ubij.

2. Dodaj część brandy i cukier do parzonej kawy.

3. Zanurz ciasteczka w kawie i rozłóż na formie.

4. Posmaruj kremem i rozłóż następną warstwę.

5. Udekoruj ciasto proszkiem kakaowym i ziarnami kawy.

6. Pozostaw na zimno na noc do impregnacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy