skład / składniki
Metoda gotowania
dokładnie umyj pomidory, pokrój na pół (jeśli owoce są duże, to ćwiartki), Wytnij rdzeń. Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, obierz czosnek.
posiekaj obraną paprykę i chili za pomocą maszynki do mięsa wraz z czosnkiem. Do powstałej masy dodajemy kolendrę, wlewamy cukier, sól, wlewamy ocet i oleje (roślinne, sezamowe). Wzbogacamy masę przyprawami: mieloną czerwoną papryką, musztardą, ziele angielskie i ostrą papryką.
moja kolendra i pietruszka, posiekaj nożem, Dodaj do posiekanych warzyw. Zmiażdżyć tabletkę aspiryny, wysłać po zieleni. Wszystko dokładnie wymieszaj.
składniki układamy warstwami w litrowym słoiku, naprzemiennie pomidory z przygotowaną pikantną masą. Zamykamy słoik, odwracamy go do góry nogami, wkładamy na spodek do lodówki na noc.
następnie przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
pyszny pikantny kęs zachwyci Cię zimą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Aspiryna - 0 kcal/100g