Sałatka z małży i mandarynek
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mandarynki są czyszczone. Z połowy jednej mandarynki wyciśnij 2 łyżki soku
Krok 2:
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, nacinamy miąższ i wyjmujemy łyżką
Krok 3:
W salaterce układamy mieszankę sałatkową,
Krok 4:
Małże bez oleju,
Krok 5:
Awokado,
Krok 6:
Plasterki mandarynki. Do soku z mandarynek dodaj 2 łyżki oleju z małży, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszaj i zalej sałatkę. Gotowe! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g