ciasto naleśnikowe z kremem z twarogu i kakao

ciasto okazuje się po prostu lizać palce. Po ugotowaniu ciasta i zjedzeniu kawałka zdecydowałem, że naleśniki powinny być używane zgodnie z ich przeznaczeniem(ze śmietaną i miodem), chociaż mój syn zdecydowanie nie zgodził się z moim punktem widzenia. Niedawno mój syn w pracy został potraktowany kawałkiem ciasta z naleśników i tak go wychwalał, że chciałem zrobić takie ciasto i spróbować. Jako krem użyłam nadzienia twarogowego.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 45 % 17 g
208 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać mąkę,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, sodę,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wanilia,piasek,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajko,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mleko,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystkie jaja,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Shuffle,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    + pozostałe mleko,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Shuffle,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj olej,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Upiec naleśnik

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z dwóch stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Roztop masło,

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj do twarogu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mleko, piasek i

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kakao dodaj

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W twaróg, ubij,

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Namaszcz naleśniki

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Kremem twarogowym

  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.

zrób ciasto naleśnikowe. Wymieszaj przesianą mąkę, sodę, sól, piasek, wlej część mleka, jajka pojedynczo, dobrze wymieszaj, dodaj resztę mleka i oleju roślinnego, mieszaj, aż będzie gładka. Okazuje się płynne ciasto naleśnikowe. Wlać ciasto na rozgrzaną patelnię i upiec naleśniki z obu stron (okazało się, że 23 naleśniki o średnicy 21 cm).
krem
zmiel zmiękczone masło, dodaj twaróg, dokładnie wymieszaj. Rozpuść piasek w dwóch łyżkach. łyżki mleka i razem z kakao dodaj do masy twarogowej. Mieszaj, aż będzie gładka i namaść wszystkie arkusze. Przykryj ciasto polewą czekoladową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy