pasztet wątrobowy pod galaretką pomarańczową

wspaniały przepis na pasztet z wątróbki drobiowej z przyprawami. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba-pasztety, musy, kremy itp., więc widząc ten przepis w Internecie, nie mogłem przejść obok:). Pasztet okazał się bardzo delikatny, galaretka cytrusowa ładnie go uzupełnia, ale nawet jeśli po prostu ugotujesz pasztet, nie pozostawi cię obojętnym! Spróbuj, mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
pokrój cebulę cienko.Wątroba jest myta, czyszczona i arbitralnie krojona na małe kawałki. Na patelni rozpuść 1 łyżkę. l masło. Cebulę wysyłamy na patelnię i smażymy na małym ogniu do miękkości (około 3 minut). Zwiększ ogień i dodaj wątrobę, gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Dopraw wątrobę solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj i wlej wermut, gotuj na wolnym ogniu przez około 1 minutę. Otrzymaną mieszaninę wysyłamy do robota kuchennego i siekamy, dodajemy miękkie masło i wszystko dokładnie ubijamy. Powstały pasztet jest przenoszony do formy i wysyłany do lodówki, aż stwardnieje. Kiedy pasztet "chwycił", przygotowujemy galaretkę. Wyciskamy sok z pomarańczy (w razie potrzeby filtrujemy), dodajemy żelatynę i odstawiamy na 10 minut. Podgrzewamy sok, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie i zalej nim nasz pasztet. Wysyłamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wermut - 120   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy