wołowina duszona w śmietanie
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
mięso wołowe myjemy pod zimną wodą, suszymy i kroimy w paski, jak na Stroganow wołowy.
posyp mięso sokiem z cytryny i pozostaw na 15 minut do marynowania.
obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym smażyć mięso na dużym ogniu, aż powstanie skorupa. dodaj cebulę i smaż przez kolejne 5 minut.
sól, pieprz do smaku.
podgrzej śmietanę do 80 stopni, dodaj kurkumę, dobrze wymieszaj i wlej na patelnię lub patelnię, na której mięso będzie duszone.
wymieszaj mięso i cebulę ze śmietaną i kontynuuj duszenie, aż mięso będzie gotowe.
podawaj z dowolnym dodatkiem i warzywami.
posyp mięso sokiem z cytryny i pozostaw na 15 minut do marynowania.
obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym smażyć mięso na dużym ogniu, aż powstanie skorupa. dodaj cebulę i smaż przez kolejne 5 minut.
sól, pieprz do smaku.
podgrzej śmietanę do 80 stopni, dodaj kurkumę, dobrze wymieszaj i wlej na patelnię lub patelnię, na której mięso będzie duszone.
wymieszaj mięso i cebulę ze śmietaną i kontynuuj duszenie, aż mięso będzie gotowe.
podawaj z dowolnym dodatkiem i warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g