skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw składników z pewnością nie jest trudny-główne są tutaj krewetki, smak gotowego dania będzie silnie zależał od ich jakości. Krewetki powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru, całe, płaszcz lodowy nie powinien być gruby, w przeciwnym razie podczas rozmrażania nasze krewetki znacznie stracą na wadze, a my damy pieniądze tylko za wodę. Zwykle krewetki są już wstępnie ugotowane w sprzedaży, więc ugotujemy je dość szybko
Krok 2:
Przede wszystkim wkładamy ogień do dość pojemnego garnka z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a my w tym czasie pozbywamy się Lodowej skorupy. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu myjąc je pod ciepłą wodą-pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także lodu
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, dodaj do wody parasol suszonego koperku - nada charakterystyczny aromat. Zamiast parasola możesz wziąć świeży koperek lub nasiona kopru lub w ogóle go nie używać
Krok 4:
Dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli
Krok 5:
Dodaj przyprawy do smaku-kilka gwiazdek goździków, czarny i ziele angielskie są tutaj idealne
Krok 6:
Gdy woda z przyprawami się zagotuje, do rondla wysyłamy przygotowane krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia
Krok 7:
Krewetki gotujemy we wrzącej wodzie dosłownie przez 2-3 minuty-mięso skorupiaków jest bardzo delikatne, a jeśli zostanie rozgotowane, okaże się trudne, lepiej tego nie robić
Krok 8:
Aby nasze krewetki były lepiej czyste, spłucz je zimną wodą
Krok 9:
Gotowe krewetki polać sokiem z cytryny
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g