Jak gotować gotowane mrożone krewetki

delikatne, smaczne, aromatyczne i zdrowe krewetki są zawsze mile widziane. Oczywiście krewetki można i należy spożywać tak często, jak to możliwe, ponieważ mają imponującą listę przydatnych właściwości. Mają niską kaloryczność i masowy udział tłuszczów o bardzo wysokiej zawartości białka, co jest cenne w zdrowej i dietetycznej diecie, krewetki mają cały kompleks witamin i pierwiastków śladowych. Udowodniono nawet, że ludzie spożywający koktajle morskie i ryby żyją dłużej niż inni. Gotowanie ich jest dość szybkie i łatwe, jednak należy przestrzegać kilku sztuczek
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
33 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw składników z pewnością nie jest trudny-główne są tutaj krewetki, smak gotowego dania będzie silnie zależał od ich jakości. Krewetki powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru, całe, płaszcz lodowy nie powinien być gruby, w przeciwnym razie podczas rozmrażania nasze krewetki znacznie stracą na wadze, a my damy pieniądze tylko za wodę. Zwykle krewetki są już wstępnie ugotowane w sprzedaży, więc ugotujemy je dość szybko

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim wkładamy ogień do dość pojemnego garnka z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a my w tym czasie pozbywamy się Lodowej skorupy. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu myjąc je pod ciepłą wodą-pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także lodu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj do wody parasol suszonego koperku - nada charakterystyczny aromat. Zamiast parasola możesz wziąć świeży koperek lub nasiona kopru lub w ogóle go nie używać

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy do smaku-kilka gwiazdek goździków, czarny i ziele angielskie są tutaj idealne

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda z przyprawami się zagotuje, do rondla wysyłamy przygotowane krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krewetki gotujemy we wrzącej wodzie dosłownie przez 2-3 minuty-mięso skorupiaków jest bardzo delikatne, a jeśli zostanie rozgotowane, okaże się trudne, lepiej tego nie robić

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby nasze krewetki były lepiej czyste, spłucz je zimną wodą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe krewetki polać sokiem z cytryny

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy