skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do gotowania krewetek. Prawidłowo ugotowane owoce morza mają bogaty smak i apetyczny aromat. Na zapach i kolor znacząco wpływa ilość soli i przypraw, z którymi produkt jest gotowany. Możesz oczywiście gotować bez dodatków, ale smak okaże się dość świeży, aby wzbogacić smak, użyj liści laurowych, różnych odmian pieprzu, świeżych i suszonych ziół itp.
Krok 2:
Przede wszystkim podpalamy patelnię z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a tymczasem pozbywamy się lodu. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu myjąc je pod ciepłą wodą-pozbędziemy się lodu, a także nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg
Krok 3:
Owoce morza nie wchłaniają dobrze soli, więc należy ją włożyć więcej, zalecana ilość soli na 1 litr wody to 40-45 g, w przypadku obranych krewetek ilość soli należy zmniejszyć o połowę
Krok 4:
Dodaj gałązki pietruszki i kopru do wrzącej wody, możesz również użyć suszonych ziół-aromat okaże się nieco inny
Krok 5:
Dodaj liść laurowy-doskonale uzupełni smak solanki
Krok 6:
Dodaj inne suche przyprawy-ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć proponowanych przeze mnie lub dodać na przykład gwiazdki goździków, czosnek, cebulę, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy do smaku
Krok 7:
Dodaj przygotowane krewetki do garnka z aromatyczną solanką. Zalecany czas gotowania zwykłych krewetek to 2-3 minuty po ugotowaniu. Tygrysy gotuje się przez 7 minut, krewetki królewskie będą potrzebować 7-10 minut
Krok 8:
Aby ułatwić czyszczenie krewetek, spłucz je pod bieżącą zimną wodą
Krok 9:
Przed podaniem polej krewetki sokiem z cytryny i podawaj z ulubionym sosem lub bez. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g