Jak gotować krewetki mrożone nieobrane

aby ugotować pyszne krewetki, musisz znać kilka subtelności. Krewetki to zdrowe owoce morza, bogate w białko, białko, wapń, cynk, dużą ilość jodu. Produkt będzie przydatny w każdym wieku i dla każdej płci: dzieci są niezbędne do wzrostu, wzmocnienia kości i rozwoju umysłowego; dla dorosłych jest przydatny dla odporności, zdrowia kobiet i mężczyzn, działa jak lekki afrodyzjak. Jak gotować mrożone krewetki, aby były delikatne, smaczne, pachnące, a co najważniejsze — zdrowe, przeczytaj tutaj
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
33 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do gotowania krewetek. Prawidłowo ugotowane owoce morza mają bogaty smak i apetyczny aromat. Na zapach i kolor znacząco wpływa ilość soli i przypraw, z którymi produkt jest gotowany. Możesz oczywiście gotować bez dodatków, ale smak okaże się dość świeży, aby wzbogacić smak, użyj liści laurowych, różnych odmian pieprzu, świeżych i suszonych ziół itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim podpalamy patelnię z wodą (Stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2), a tymczasem pozbywamy się lodu. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. Bardzo szybko to zrobić, po prostu myjąc je pod ciepłą wodą-pozbędziemy się lodu, a także nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Owoce morza nie wchłaniają dobrze soli, więc należy ją włożyć więcej, zalecana ilość soli na 1 litr wody to 40-45 g, w przypadku obranych krewetek ilość soli należy zmniejszyć o połowę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gałązki pietruszki i kopru do wrzącej wody, możesz również użyć suszonych ziół-aromat okaże się nieco inny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj liść laurowy-doskonale uzupełni smak solanki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj inne suche przyprawy-ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć proponowanych przeze mnie lub dodać na przykład gwiazdki goździków, czosnek, cebulę, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy do smaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przygotowane krewetki do garnka z aromatyczną solanką. Zalecany czas gotowania zwykłych krewetek to 2-3 minuty po ugotowaniu. Tygrysy gotuje się przez 7 minut, krewetki królewskie będą potrzebować 7-10 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby ułatwić czyszczenie krewetek, spłucz je pod bieżącą zimną wodą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem polej krewetki sokiem z cytryny i podawaj z ulubionym sosem lub bez. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy