naleśniki żytnie z pomarańczowym musem i kruszonką waflową
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj naleśniki:
- wymieszaj wszystkie płynne składniki, a następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka;
- dobrze rozgrzej patelnię i upiecz naleśniki z ciasta.
następnie przygotuj nadzienie:
- wymieszaj twaróg z pomarańczowym dżemem.
teraz porcja na jedną porcję:
- rozłóż nadzienie twarogowe na 2 naleśniki, zwiń je w rurkę;
- pokrój każdy naleśnik na pół i zanurz otwarte końce w przygotowanej bułce tartej;
- rozłóż na talerzu i udekoruj listkami mięty, sosem jagodowym, miodem i cynamonem.
smacznego! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g