skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie przygotowujemy produkty:
- myjemy i obieramy marchewki, drobno kroimy w kostkę,
- obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę, a także marchewkę w kostkę, posiekaj czosnek tarką lub prasą,
- mój seler, pokrój go w drobną kostkę,
- myjemy i suszymy liście kapusty włoskiej, na razie wkładamy je do miski i odkładamy na bok,
- umyj, osusz i drobno posiekaj bazylię,
- pomidory obieramy i kroimy w kostkę,
- Cheddar trzy na grubej tarce.
teraz przejdź bezpośrednio do gotowania:
1. Wlej oliwę z oliwek do dużego rondla, podgrzej na średnim ogniu, a następnie włóż posiekaną cebulę, marchewkę, seler do oleju. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać. Gotujemy je do miękkości, po czym dodajemy czosnek i smażymy wszystko razem, mieszając, przez kolejne 2 minuty.
2. Teraz włóż mięso mielone na patelnię, dodaj ciepło & nbsp; smaż wszystko razem mieszając przez 6 minut (do lekko złotego koloru).
3. Dodaj sos pomidorowy i ryż na patelnię, dobrze wymieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie wyjmij patelnię z pieca, aby ostygła.
4. Przygotowujemy sos. Podgrzej oliwę z oliwek na innej patelni. Ogrzewanie jest średnie. Włóż cebulę do oleju, smaż przez 3-4 minuty (do miękkości), po czym włóż czosnek i gotuj wszystko razem przez kolejną 1 minutę. Dodaj pomidory, sól i pieprz, wszystko wymieszaj. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut, lekko zmniejszamy ciepło. Po włożeniu bazylii wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
5. Podpalamy duży garnek słonej wody (wystarczą 3-4 litry), doprowadzamy do wrzenia, a następnie zanurzamy liście kapusty włoskiej w wodzie. Gotujemy je przez 2 minuty, po czym wyjmujemy z patelni i zanurzamy w lodowatej wodzie.Odkładamy je na bok, aby trochę wyschły.
6. Po każdym liściu kładziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu (2 łyżki stołowe), składamy tak, aby połączenie liści znajdowało się na dole.
7. Bierzemy naczynie do pieczenia i rozprowadzamy połowę przygotowanego sosu na dnie. Na nim ostrożnie układamy gołąbki. Wlać pozostały sos na wierzch. Posyp cheddarem na wierzchu.
8. Wkładamy formę do piekarnika na pół godziny (kapusta powinna stać się miękka, a ser się rozpuści).
możesz podać gołąbki do stołu! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Kapusta włoska - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g