Paella z czerwonego ryżu z warzywami i serem

przygotuj obiad rodzinie w hiszpańskim stylu! Pyszne, łatwe i zdrowe! Nieopisanie apetyczna paella z czerwonego ryżu, z którą wszystko wydaje się pyszne-zarówno sałatki, jak i dania główne. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami, warzywami, grzybami. A jednocześnie ma niesamowite właściwości, które sprawiają, że jest bardzo korzystny dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy, pierwiastki śladowe, błonnik, co korzystnie wpływa na pracę organizmu. Zachowuje najcenniejszą rzecz w ziarnie-skorupę i zarodek, ponieważ czerwony ryż jest nieszlifowany. Proponuję dziś przygotować hiszpańskie danie z tego wyjątkowego produktu - paellę z grzybami, warzywami i serem.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 50 % 18 g
203 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ryż należy spłukać zimną wodą i gotować. Po ugotowaniu spuść wodę i wlej świeżą, sól. Czerwony ryż gotuje się nieco dłużej niż biały-około 35 minut na umiarkowanym ogniu.

2. Podczas gotowania ryżu obierz paprykę z niejadalnych części i pokrój w średnie kostki.

3. Pokrój młodą cukinię w pierścienie, a następnie podziel każdy pierścień na 4 części.

4. Oczyść grzyby i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę proporcjonalnie do papryki i cukinii. Pokrój grzyby na talerze.

5. Przekrój pomidory na pół wzdłuż i\lub w poprzek.

6. Obierz czosnek i drobno posiekaj jeden ząbek razem z zieloną cebulą.

7. Zmiażdż drugi ząbek czosnku i włóż do gorącej patelni z oliwą z oliwek. Podsmaż trochę, aby czosnek wydzielał smak i usuń go z oleju.

8. Na patelnię włożyć posiekaną szalotkę i cukinię. Smażyć na lekko złoty kolor.

9. W międzyczasie ostrożnie, nie zaczepiając nadmiaru, Usuń pół łyżeczki skórki o grubości nie większej niż 1 mm z limonki i drobno posiekaj.

10. Umieść paprykę na patelni z warzywami, smaż na złoty kolor. Dodaj grzyby.

11. Po kilku minutach ułóż pomidory. Przez kilka minut pozwól pomidorom wypuścić sok i dodaj ryż do warzyw, wymieszaj. Sól i pieprz, smaż przez kilka minut.

12. Na koniec dodaj zieloną cebulę, czosnek, skórkę, tymianek i wyciśnij kilka kropli soku z limonki. Wymieszaj i jeszcze lekko podsmaż.

danie jest gotowe, udekorowane startym serem i podawane.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Czerwony ryż - 341   kcal/100g

Podobne przepisy