żeberka wołowe w kotle z cebulą

w naturze gotuj żeberka wołowe - w kotle jest apetycznie i smacznie! Doskonałą alternatywą dla grilla są żeberka smażone w kotle. Rumiane, apetyczne, pikantne. Zarówno rodzina, jak i goście docenią zapach i smak! A głównym sekretem jest duża ilość cebuli.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pokrój żeberka na kawałki.
2. Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie. Drobno posiekaj czosnek lub pokrój w plastry.
3. Żeberka pieprzowe.
4. Rozgrzej kocioł, wlej do niego oliwę z oliwek.
5. Smażyć żeberka, ciągle mieszając, aż będą złote, posolić.
6. Dodaj czosnek, posiekane chili i zirę. Wymieszać.
7. Rozłóż cebulę.
8. Zmniejsz ogień. Jeśli gotujesz w naturze, zgarnij część węgli, aby obniżyć temperaturę gotowania.
9. Przykryj kocioł pokrywką, gotuj przez 20 minut (lub dłużej w zależności od mięsa).
10. Odwróć żeberka, wymieszaj cebulę, gotuj przez kolejne 20 minut.

podawaj żeberka na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy