kasza gryczana z ryżem na wodzie

taka owsianka podbije każdego i zjednoczy wszystkich. Zwycięży przyjaźń! Po prostu wszystko gotuje owsiankę, ale aby kilka rodzajów razem - to już niezwykłe.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 61 % 17 g
139 kcal
IG: 13 / 56 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój mięso na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój marchewki w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w cienkie ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż cebulę i smaż do połowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki i smaż lekko pod przykryciem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mięso, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie się usmaży.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W procesie Dodaj do smaku sól, pieprz i suchy czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy pieczeń jest gotowa-zdejmij ją z ognia i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W dużym pojemniku piekarnika ułóż płatki zbożowe i usmaż.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zalej wrzącą wodą 1-2 cm nad powierzchnią zbóż i mięsa z warzywami. Sól i pieprz do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko wymieszaj zawartość pojemnika, nie łamiąc warstw. Wstaw do piekarnika na 190 stopni i około 40 minut. Owsianka jest gotowa, gdy cały płyn zostanie wchłonięty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostudź trochę i podawaj.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy