pieczony korzeń selera

wykwintne danie z korzenia selera-gotuj pyszne i piękne! Przepis na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowany i długi, ale tak nie jest - wszystko jest dość proste i oprócz procesu pieczenia korzenia danie gotuje się dość szybko. Oczywiście będziesz musiał podjąć wysiłek, ale jaki jest wynik! Więc polecam spróbować) W moim bachanalu selerowym jest to przepis na zakończenie. Ale co!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 17 % 4 g
164 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

umyj korzenie, obierz. Zawiń je w folię (błyszczącą stroną folii do korzenia).
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około dwie godziny.
Odłamujemy nogi pieczarek, strząsamy je z ziemi i, nie moja, obieramy skórę z kapelusza.
pokrój nogi grzybów w cienkie pierścienie, pokrój czapki na 4-6 części, w zależności od wielkości.
gotuj kurki we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut. Odłóż pieczarki na talerz.
pokrój seler w odpowiednie podkładki o grubości 1,5-2 cm.

z pęczka szpinaku wybieramy kilka małych pięknych liści do dekoracji. Resztę liści odłamujemy nogi i składamy liście osobno.

w przypadku gotowanych kurków, jeśli to konieczne, przycinamy nogi i usuwamy grzyby.

pokrój korzenie cebuli, pokrój ją pionowo na pół. Oczyść z łuski. Trzymając stronę, na której znajdował się korzeń, z drugiej strony wykonujemy nacięcia na 2/3 grubości żarówki z odległością około 3 mm między nacięciami. Prostopadle do tych cięć wykonujemy podobne nacięcia i kroimy cebulę w kostkę, przenosimy na talerz.

cielęcinę kroimy w wąskie paski w poprzek włókien.

zmiażdż czosnek w łusce i łatwo go obierz.

zagotuj osoloną wodę, dodaj do niej szpinak. Blanszuj przez kilka minut. Następnie wrzuć szpinak do durszlaka i na razie odłóż na bok.

w tym samym czasie suszymy kawałki surowej wędzonej wieprzowiny na patelni bez oleju, ciągle je obracając. Lub smaż je na oleju. Rozłóż na talerzu. Wybierz bardziej odpowiedni dla siebie sposób.

na innej gorącej patelni umieść masło, cielęcinę i czosnek. Po podsmażeniu dosłownie przez minutę przenieś cielęcinę na pustą, gorącą patelnię z wieprzowiny. Smażyć na złoty kolor.

włóż wszystkie grzyby na patelnię z czosnkiem i olejem, wymieszaj.

cielęcina jest już zrumieniona, zabierzemy wieprzowinę na talerz. Teraz włóż cebulę na tę samą patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego i smaż cebulę do miękkości.

następnie dodaj ocet jabłkowy i cukier do cebuli, wymieszaj i pozostaw do zahamowania.

w międzyczasie nie zapomnij wymieszać grzybów, a także soli i pieprzu.

wyciągamy czosnek z grzybów, wrzucamy je do durszlaka, aby szklanka oleju. I dlatego kładziemy cebulę na innym durszlaku.

wymieszaj grzyby z cebulą na patelni, odłóż na bok.

na czystej patelni roztop masło i usmaż na nim seler.

na drugiej czystej patelni rozpuść masło i dodaj do niego śmietanę. W śmietanie włóż blanszowany szpinak i odparuj.

teraz serwujemy:

połóż płaskie naczynie na łaźni wodnej. Na nim serwujemy.

połóż trzy łyżki sosu szpinakowo-kremowego na talerzu.

naciąć seler z jednej strony na chipsy wieprzowe, położyć seler na sosie.

wbij chipsy wieprzowe w szczelinę. Na wierzchu selera kładziemy cebulę z grzybami.

połóż cielęcinę na cebuli na kilku kawałkach.

wokół kładziemy kurki i pieczarki.

Udekoruj wierzch listkami szpinaku natłuszczonymi olejem roślinnym.

gotowe! Podawaj na gorąco. Wyśmienitych potraw!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy