skład / składniki
metoda gotowania
umyj korzenie, obierz. Zawiń je w folię (błyszczącą stroną folii do korzenia).
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około dwie godziny.
Odłamujemy nogi pieczarek, strząsamy je z ziemi i, nie moja, obieramy skórę z kapelusza.
pokrój nogi grzybów w cienkie pierścienie, pokrój czapki na 4-6 części, w zależności od wielkości.
gotuj kurki we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut. Odłóż pieczarki na talerz.
pokrój seler w odpowiednie podkładki o grubości 1,5-2 cm.
z pęczka szpinaku wybieramy kilka małych pięknych liści do dekoracji. Resztę liści odłamujemy nogi i składamy liście osobno.
w przypadku gotowanych kurków, jeśli to konieczne, przycinamy nogi i usuwamy grzyby.
pokrój korzenie cebuli, pokrój ją pionowo na pół. Oczyść z łuski. Trzymając stronę, na której znajdował się korzeń, z drugiej strony wykonujemy nacięcia na 2/3 grubości żarówki z odległością około 3 mm między nacięciami. Prostopadle do tych cięć wykonujemy podobne nacięcia i kroimy cebulę w kostkę, przenosimy na talerz.
cielęcinę kroimy w wąskie paski w poprzek włókien.
zmiażdż czosnek w łusce i łatwo go obierz.
zagotuj osoloną wodę, dodaj do niej szpinak. Blanszuj przez kilka minut. Następnie wrzuć szpinak do durszlaka i na razie odłóż na bok.
w tym samym czasie suszymy kawałki surowej wędzonej wieprzowiny na patelni bez oleju, ciągle je obracając. Lub smaż je na oleju. Rozłóż na talerzu. Wybierz bardziej odpowiedni dla siebie sposób.
na innej gorącej patelni umieść masło, cielęcinę i czosnek. Po podsmażeniu dosłownie przez minutę przenieś cielęcinę na pustą, gorącą patelnię z wieprzowiny. Smażyć na złoty kolor.
włóż wszystkie grzyby na patelnię z czosnkiem i olejem, wymieszaj.
cielęcina jest już zrumieniona, zabierzemy wieprzowinę na talerz. Teraz włóż cebulę na tę samą patelnię, dodaj trochę oleju roślinnego i smaż cebulę do miękkości.
następnie dodaj ocet jabłkowy i cukier do cebuli, wymieszaj i pozostaw do zahamowania.
w międzyczasie nie zapomnij wymieszać grzybów, a także soli i pieprzu.
wyciągamy czosnek z grzybów, wrzucamy je do durszlaka, aby szklanka oleju. I dlatego kładziemy cebulę na innym durszlaku.
wymieszaj grzyby z cebulą na patelni, odłóż na bok.
na czystej patelni roztop masło i usmaż na nim seler.
na drugiej czystej patelni rozpuść masło i dodaj do niego śmietanę. W śmietanie włóż blanszowany szpinak i odparuj.
teraz serwujemy:
połóż płaskie naczynie na łaźni wodnej. Na nim serwujemy.
połóż trzy łyżki sosu szpinakowo-kremowego na talerzu.
naciąć seler z jednej strony na chipsy wieprzowe, położyć seler na sosie.
wbij chipsy wieprzowe w szczelinę. Na wierzchu selera kładziemy cebulę z grzybami.
połóż cielęcinę na cebuli na kilku kawałkach.
wokół kładziemy kurki i pieczarki.
Udekoruj wierzch listkami szpinaku natłuszczonymi olejem roślinnym.
gotowe! Podawaj na gorąco. Wyśmienitych potraw!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g