Sałatka duńska z kapustą włoską i boczkiem

pyszna, świeża i obfita sałatka po duńsku! Gotuj i ciesz się! Proponuję przygotować bardzo smaczną sałatkę, którą sam kocham i uwielbiam wszystkich członków mojej rodziny. Z domowym majonezem, który ma swój własny smak-pomidory. Sałatka sama w sobie jest dobra, a z takim dressingiem-po prostu nie ma słów jak pyszna:)
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 71 % 29 g
węglowodany 17 % 7 g
343 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Zacznijmy od majonezu do sosu sałatkowego:

- ubij żółtka blenderem i stopniowo wlej dwa rodzaje oleju cienkim strumieniem;
- ubijamy, aż będzie gęsty i gładki, dodajemy czosnek, musztardę, ocet winny, ponownie ubijamy;
- sól, pieprz i włóż puree z pomidorów, ponownie ubij, aż będą gładkie;
- wstaw do lodówki na 30 minut.

teraz przygotowujemy samą sałatkę:

- podgrzej patelnię i wyślij do niej boczek pokrojony w talerze o wymiarach 2 na 2 centymetry;
- jabłka kroimy na 4 części, usuwamy rdzeń i kroimy każdą część w cienkie plasterki (jak boczek);
- włóż jabłko do miski, aby wymieszać sałatkę, po czym należy je skropić sokiem z cytryny (lub limonki);
- boczek jest usmażony - przenosimy go na serwetkę, aby wysuszyć z tłuszczu;
- kromka - dwa pieczywo kroimy w duże kostki, czosnek miażdżymy nożem i wysyłamy razem z chlebem na patelnię z tłuszczem pozostałym po usmażeniu boczku;
- W średniej temperaturze suszymy i brązowimy bułkę tartą;
- w międzyczasie liście kapusty włoskiej dzielimy na pół i kroimy w paski;
- wymieszaj bułkę tartą (jeśli patelnia jest zbyt sucha, upuść olej roślinny), sól, pieprz;
- do jabłka kładziemy kapustę, część boczku i dressing, mieszamy.

serwujemy sałatkę do potraw, układamy resztę boczku i krakersy na wierzchu.

smacznego z obfitą duńską sałatką!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta włoska - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy