skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od majonezu do sosu sałatkowego:
- ubij żółtka blenderem i stopniowo wlej dwa rodzaje oleju cienkim strumieniem;
- ubijamy, aż będzie gęsty i gładki, dodajemy czosnek, musztardę, ocet winny, ponownie ubijamy;
- sól, pieprz i włóż puree z pomidorów, ponownie ubij, aż będą gładkie;
- wstaw do lodówki na 30 minut.
teraz przygotowujemy samą sałatkę:
- podgrzej patelnię i wyślij do niej boczek pokrojony w talerze o wymiarach 2 na 2 centymetry;
- jabłka kroimy na 4 części, usuwamy rdzeń i kroimy każdą część w cienkie plasterki (jak boczek);
- włóż jabłko do miski, aby wymieszać sałatkę, po czym należy je skropić sokiem z cytryny (lub limonki);
- boczek jest usmażony - przenosimy go na serwetkę, aby wysuszyć z tłuszczu;
- kromka - dwa pieczywo kroimy w duże kostki, czosnek miażdżymy nożem i wysyłamy razem z chlebem na patelnię z tłuszczem pozostałym po usmażeniu boczku;
- W średniej temperaturze suszymy i brązowimy bułkę tartą;
- w międzyczasie liście kapusty włoskiej dzielimy na pół i kroimy w paski;
- wymieszaj bułkę tartą (jeśli patelnia jest zbyt sucha, upuść olej roślinny), sól, pieprz;
- do jabłka kładziemy kapustę, część boczku i dressing, mieszamy.
serwujemy sałatkę do potraw, układamy resztę boczku i krakersy na wierzchu.
smacznego z obfitą duńską sałatką!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta włoska - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g