skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj i marynuj pieczarki:
1. Umyj i osusz grzyby, oddziel czapki od nóg.
2. Zmiel czosnek.
3. Wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, kminek, czarny pieprz, czosnek i paprykę.
4. Włóż grzyby do powstałej masy i marynuj je przez 5 minut z jednej strony, 5 minut z drugiej.
przygotuj sos Chimichurri:
5. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
6. Obierz i posiekaj szalotki i czosnek.
7. Małe dojrzałe awokado obrać i pokroić w kostkę.
8. Pietruszka, szalotka, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, zmielony czerwony pieprz i sól dobrze wymieszaj.
9. Dodaj awokado, ponownie wymieszaj.
będzie teraz smażyć steki grzybowe:
10. Rozgrzej głęboką żeliwną patelnię z olejem.
11. Smaż czapki z każdej strony przez 2-3 minuty, smarując marynatą. Powinny stać się złotobrązowe.
12. Podawaj steki z pieczarek królewskich, doprawiając je sosem Chimichurri.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Pieczarki Królewskie - 27 kcal/100g