omlet z cowpea i szczawiu z serem

przepyszne i pożywne śniadanie doda energii na cały dzień! Cowpea (fasola szparagowa) w naszej rodzinie jest ulubionym warzywem. Gotuję go latem i przygotowuję na różne sposoby na zimę. Na przykład można go zamrozić i wykorzystać później do przygotowania różnych potraw, a także świeżych. Dzielę się z wami ulubionym przepisem na jajecznicę z warzywami i serem. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 27 % 6 g
131 kcal
IG: 83 / 17 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Obierz, pokrój cebulę w półpierścienie.
2. Pokrój pomidory na średnie kawałki.
3. Zetrzyj ser.
4. Pokrój chleb w kostkę.
5. Pokrój wstępnie umytą i wysuszoną wignę na kawałki (długość kostek chleba).
6. Rozbij jajka do miski, dodaj do nich sól i przyprawy. Wymieszać.
7. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym, włóż do niej cebulę i smaż na złoty kolor.
8. Dodaj wignę i chleb, smaż, aż fasola będzie miękka.
9. Dodaj pomidory, gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty.
10. Włóż szczaw, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu, aż szczaw się ściemni.
11. Posyp wszystko startym serem.
12. Przykryj jajkami i smaż je do miękkości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Cowpea cowpea - 90   kcal/100g

Podobne przepisy