grzanki czosnkowe z czarnego chleba z czosnkiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
zacznijmy gotować.
początkowo pokrój chleb żytni na standardowe kawałki, a następnie podziel je na pół. Rozgrzej patelnię rafinowanym olejem roślinnym. Najpierw usmaż chleb z jednej strony, a następnie z drugiej, pamiętając o soli. Jednak smażenie na oleju jest zbyt kaloryczne. Dlatego niektórzy ludzie lekko smarują jedną stronę chleba masłem i suszą w piekarniku na blasze do pieczenia. Kiedy spód się zrumieni, rozmazuje się na nim czosnek solą. Po usmażeniu natrzyj mieszanką startego czosnku i soli. W ten sposób nauczyłeś się robić grzanki czosnkowe. Podawaj ten posiłek na ciepło. Możesz podać jako przekąskę do piwa, tylko do herbaty lub do barszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g