grzanki czosnkowe z czarnego chleba z czosnkiem

pikantna, chrupiąca przekąska do każdego stołu! Grzanki czosnkowe to wspaniała przekąska. W tym artykule sugerujemy zapoznanie się z przepisem kulinarnym tego dania. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Takie grzanki nadają się jednocześnie do herbaty, piwa i barszczu. Jeśli przyszli do ciebie krewni lub znajomi, a twoja lodówka ma niewiele składników, grzanki z czosnkiem mogą być świetną opcją.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 66 % 38 g
302 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

zacznijmy gotować.
początkowo pokrój chleb żytni na standardowe kawałki, a następnie podziel je na pół. Rozgrzej patelnię rafinowanym olejem roślinnym. Najpierw usmaż chleb z jednej strony, a następnie z drugiej, pamiętając o soli. Jednak smażenie na oleju jest zbyt kaloryczne. Dlatego niektórzy ludzie lekko smarują jedną stronę chleba masłem i suszą w piekarniku na blasze do pieczenia. Kiedy spód się zrumieni, rozmazuje się na nim czosnek solą. Po usmażeniu natrzyj mieszanką startego czosnku i soli. W ten sposób nauczyłeś się robić grzanki czosnkowe. Podawaj ten posiłek na ciepło. Możesz podać jako przekąskę do piwa, tylko do herbaty lub do barszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy