gotowana kiełbasa na śmietanie z szynką

naturalna, domowa gotowana kiełbasa zachwyci Cię smakiem!
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 7 % 2 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

domowa gotowana kiełbasa jest dość szybka i prosta w przygotowaniu. Sam byłem bardzo zaskoczony tym, kiedy zdecydowałem się po raz pierwszy wypróbować ten przepis kulinarny.
filet mięsny (radzę spróbować z mięsem z kurczaka, jest delikatniejszy) przewiń dwa razy przez maszynę do mięsa. Możesz zastąpić maszynkę do mięsa blenderem. Jeśli mięso zostanie marynowane wcześniej (drugi raz zrobiłem to z marynatą), domowa kiełbasa okaże się znacznie smaczniejsza. Do powstałego mięsa mielonego wbijamy dwa białka jaj, dodajemy wszystkie przyprawy: czosnek, pieprz, sól, przyprawy.
w śmietanie należy rozcieńczyć żelatynę, odstawić na około czterdzieści minut. Następnie podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie ostudzić i wlać do mięsa mielonego w małych porcjach.
śmietana potrzebuje 20% tłuszczu dla kurczaka. Nadal mieszamy i upewniamy się, że mięso mielone nie przykleja się do dłoni.
tutaj dodaj szynkę pokrojoną w małe kostki.
teraz uformuj powstałe mięso mielone w postaci kiełbasy i zawiń je w arkusz pergaminu. Zawijamy też końcówki. Teraz kiełbasę należy owinąć folią. Jednocześnie użyj kilku warstw i staraj się, aby woda nie przepływała do środka. Dla niezawodności możesz również przykryć sznurkiem.
zanurz kiełbasę we wrzącej wodzie, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez czterdzieści minut.
po schłodzeniu i włożeniu do lodówki na całą noc.
aby dodać kiełbasę do zwykłego różowego koloru, możesz wlać trochę soku z buraków do mięsa mielonego.
robiłam tę gotowaną kiełbasę tylko z kurczakiem, więc wskazałam na to czas. Jeśli weźmiesz Inne mięso, myślę, że czas gotowania wzrośnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy