skład / składniki
gotowanie krok po kroku
domowa gotowana kiełbasa jest dość szybka i prosta w przygotowaniu. Sam byłem bardzo zaskoczony tym, kiedy zdecydowałem się po raz pierwszy wypróbować ten przepis kulinarny.
filet mięsny (radzę spróbować z mięsem z kurczaka, jest delikatniejszy) przewiń dwa razy przez maszynę do mięsa. Możesz zastąpić maszynkę do mięsa blenderem. Jeśli mięso zostanie marynowane wcześniej (drugi raz zrobiłem to z marynatą), domowa kiełbasa okaże się znacznie smaczniejsza. Do powstałego mięsa mielonego wbijamy dwa białka jaj, dodajemy wszystkie przyprawy: czosnek, pieprz, sól, przyprawy.
w śmietanie należy rozcieńczyć żelatynę, odstawić na około czterdzieści minut. Następnie podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie ostudzić i wlać do mięsa mielonego w małych porcjach.
śmietana potrzebuje 20% tłuszczu dla kurczaka. Nadal mieszamy i upewniamy się, że mięso mielone nie przykleja się do dłoni.
tutaj dodaj szynkę pokrojoną w małe kostki.
teraz uformuj powstałe mięso mielone w postaci kiełbasy i zawiń je w arkusz pergaminu. Zawijamy też końcówki. Teraz kiełbasę należy owinąć folią. Jednocześnie użyj kilku warstw i staraj się, aby woda nie przepływała do środka. Dla niezawodności możesz również przykryć sznurkiem.
zanurz kiełbasę we wrzącej wodzie, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez czterdzieści minut.
po schłodzeniu i włożeniu do lodówki na całą noc.
aby dodać kiełbasę do zwykłego różowego koloru, możesz wlać trochę soku z buraków do mięsa mielonego.
robiłam tę gotowaną kiełbasę tylko z kurczakiem, więc wskazałam na to czas. Jeśli weźmiesz Inne mięso, myślę, że czas gotowania wzrośnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g