skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować fasolę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Weź wcześniej ugotowaną czerwoną fasolę lub zwykłą fasolę w puszkach. Obierz cebulę i umyj. Filet z kurczaka dobrze opłucz i osusz. Mój ser topiony jest krojony, można go również wziąć w brykietach.
Krok 2:
Filet z kurczaka pokroić na trzy porcje, smażyć z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Przyczyni się to do tego, że mięso w procesie późniejszego duszenia pozostanie jak najbardziej soczyste. Jeśli chcesz uzyskać paski tekstury, możesz usmażyć kurczaka na patelni grillowej.
Krok 3:
Przenieś smażoną pierś z kurczaka na talerz i przykryj lub zawiń w folię, aby ostygła wolniej.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, po zmiażdżeniu grzbietem noża.
Krok 5:
Na tym samym oleju, na którym smażono kurczaka, podsmaż cebulę i czosnek, mieszając je szpatułką.
Krok 6:
Dodaj fasolę (gotowaną lub z puszki) do cebuli, następnie koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Doprowadź do miękkości na małym lub średnim ogniu, mieszając. Możesz dodać nie wszystkie produkty naraz, ale z przerwami.
Krok 7:
Na wierzchu fasoli umieść smażone piersi z kurczaka na patelni.
Krok 8:
Połóż plasterek sera na każdym kawałku kurczaka - nie stopi się, a jedynie zmięknie. Następnie kurczaka z czerwoną fasolą pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.
Krok 9:
Podawaj danie ze świeżymi ziołami. Smacznego!
istnieje wiele przepisów na kurczaka z czerwoną fasolą. Proponuję kolejny, prosty, niedrogi, pyszny!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g