kurczak z czerwoną fasolą

nie do końca powszechne i znajome, więc intrygujące! Kurczak z czerwoną fasolą według tego przepisu okazuje się niezwykle soczysty, miękki, aromatyczny. Danie jest wygodne do przygotowania na obiad-natychmiast wychodzi danie główne z przystawką, a nawet w sosie. Gotowanie nie jest trudne i krótkotrwałe, najważniejsze jest, aby mieć gotową fasolę. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 22 % 6 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować fasolę z kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Weź wcześniej ugotowaną czerwoną fasolę lub zwykłą fasolę w puszkach. Obierz cebulę i umyj. Filet z kurczaka dobrze opłucz i osusz. Mój ser topiony jest krojony, można go również wziąć w brykietach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka pokroić na trzy porcje, smażyć z obu stron na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Przyczyni się to do tego, że mięso w procesie późniejszego duszenia pozostanie jak najbardziej soczyste. Jeśli chcesz uzyskać paski tekstury, możesz usmażyć kurczaka na patelni grillowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś smażoną pierś z kurczaka na talerz i przykryj lub zawiń w folię, aby ostygła wolniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę i czosnek, po zmiażdżeniu grzbietem noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tym samym oleju, na którym smażono kurczaka, podsmaż cebulę i czosnek, mieszając je szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj fasolę (gotowaną lub z puszki) do cebuli, następnie koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Doprowadź do miękkości na małym lub średnim ogniu, mieszając. Możesz dodać nie wszystkie produkty naraz, ale z przerwami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu fasoli umieść smażone piersi z kurczaka na patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż plasterek sera na każdym kawałku kurczaka - nie stopi się, a jedynie zmięknie. Następnie kurczaka z czerwoną fasolą pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj danie ze świeżymi ziołami. Smacznego!

istnieje wiele przepisów na kurczaka z czerwoną fasolą. Proponuję kolejny, prosty, niedrogi, pyszny!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy