Chihyrtma ( chihyrtma ) z kurczaka

danie kuchni azerbejdżańskiej. Jasne, delikatne i bardzo smaczne! Danie to delikatny suflet z nadzieniem, podobny do omletu. Można stosować mięso lub drób, tylko warzywa lub warzywa w połączeniu z mięsem. Każdy, kto gotuje, ma swój własny przepis. Chikhyrtma z kurczaka jest daniem całkowicie niezależnym, przygotowywanym na bazie gotowanego ptaka, ale można go również wziąć na surowo. Ktoś bierze filety, a ktoś lubi kawałki z pestkami. Zdecyduj sam, gotuj według własnych upodobań.
PandaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    O kurczaku: możesz wziąć cały, pokroić i użyć różnych jego części. Niektórzy wolą filety z piersi, ale dla mnie mięso jest suche. Użyłam udek, lepiej oczywiście byłoby usunąć kości i ugotować filety z ud, ale tym razem byłam leniwa :). Chykhyrtma jest przygotowywana na bazie gotowanego mięsa, ponieważ zgodnie z przepisem potrzebny będzie bulion, ale smażony lub pieczony kurczak jest smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miałem już bulion, więc postanowiłem usmażyć kawałki. Należy je umyć, osuszyć, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i położyć na patelni rozgrzanej z połową oleju. Nie ma potrzeby całkowitego smażenia kurczaka, dojdzie do niego, gdy będzie duszony w sosie, stanie się delikatny i soczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Powinno być dużo cebuli, pokrój ją drobno, prawie w okruchy. Lekko ugniataj i dodaj sól - lepiej otworzy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię włożyć pozostały olej i cebulę. Smaż go w temperaturze poniżej średniej, prawie minimalnej, aby cebula wydawała się marnieć. W rezultacie stał się przezroczysty i zaczął karmelizować. Okresowo mieszaj, ugniatając masę łopatką,doprowadzając do puree. Dusić przez 20-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz pomidory, polewając je wrzącą wodą, a następnie zimną wodą. Skóra jest łatwa do usunięcia. Pokrój tak małe, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pomidory do cebuli, wlej sok z cytryny, jedną trzecią bulionu, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut, ugniatając szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kurkumę. Możesz zastąpić szafran, będzie jeszcze lepiej. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kawałki smażonego kurczaka do cebuli, wlej bulion. Zawsze mam go w zamrażarce. Jeśli bulion jest słony, danie nie może być dodatkowo solone. Jeśli używasz wody lub niesolonego bulionu, dodaj sól, ale pamiętaj, że już soliliśmy kurczaka i cebulę. Dusić pod przykryciem przez 25-30 minut. Jeśli po duszeniu sosu pozostanie dużo, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu przez około 15 minut, nie zapominając o mieszaniu sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zieloni (zieleń) cebulę, koperek, pietruszkę i kolendrę) umyć, osuszyć, drobno posiekać. Możesz posypać gotowe danie ziołami lub możesz, tak jak ja....

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozbij jajka na talerz, sól, pieprz do smaku. Dodaj zielenie, ubij wszystko razem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mieszaninę na patelnię, stopniowo, starając się rozprowadzić na całej powierzchni. NIE MIESZAJ! W niskiej temperaturze, bez przykrycia, nie dopuszczając do wrzenia, doprowadzić sos do zgęstnienia. Możesz, przekłuwając omlet widelcem, lekko unieść w miejscach, w których mieszanina jaj nie chwyciła się natychmiast

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    WAŻNE-NIE PRZESUSZAJ! Masa powinna pozostać wilgotna, delikatna, przewiewna, miękka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W wyniku naszej pracy cieszymy się delikatnym, soczystym kurczakiem w zwiewnym sufle jajeczno-cebulowym! Zachwyć swoich bliskich. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy