skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
O kurczaku: możesz wziąć cały, pokroić i użyć różnych jego części. Niektórzy wolą filety z piersi, ale dla mnie mięso jest suche. Użyłam udek, lepiej oczywiście byłoby usunąć kości i ugotować filety z ud, ale tym razem byłam leniwa :). Chykhyrtma jest przygotowywana na bazie gotowanego mięsa, ponieważ zgodnie z przepisem potrzebny będzie bulion, ale smażony lub pieczony kurczak jest smaczniejszy.
Krok 2:
Miałem już bulion, więc postanowiłem usmażyć kawałki. Należy je umyć, osuszyć, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i położyć na patelni rozgrzanej z połową oleju. Nie ma potrzeby całkowitego smażenia kurczaka, dojdzie do niego, gdy będzie duszony w sosie, stanie się delikatny i soczysty.
Krok 3:
W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę. Powinno być dużo cebuli, pokrój ją drobno, prawie w okruchy. Lekko ugniataj i dodaj sól - lepiej otworzy smak.
Krok 4:
Na patelnię włożyć pozostały olej i cebulę. Smaż go w temperaturze poniżej średniej, prawie minimalnej, aby cebula wydawała się marnieć. W rezultacie stał się przezroczysty i zaczął karmelizować. Okresowo mieszaj, ugniatając masę łopatką,doprowadzając do puree. Dusić przez 20-30 minut.
Krok 5:
Obierz pomidory, polewając je wrzącą wodą, a następnie zimną wodą. Skóra jest łatwa do usunięcia. Pokrój tak małe, jak to możliwe.
Krok 6:
Włóż pomidory do cebuli, wlej sok z cytryny, jedną trzecią bulionu, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut, ugniatając szpatułką.
Krok 7:
Dodaj kurkumę. Możesz zastąpić szafran, będzie jeszcze lepiej. Wymieszać.
Krok 8:
Włóż kawałki smażonego kurczaka do cebuli, wlej bulion. Zawsze mam go w zamrażarce. Jeśli bulion jest słony, danie nie może być dodatkowo solone. Jeśli używasz wody lub niesolonego bulionu, dodaj sól, ale pamiętaj, że już soliliśmy kurczaka i cebulę. Dusić pod przykryciem przez 25-30 minut. Jeśli po duszeniu sosu pozostanie dużo, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu przez około 15 minut, nie zapominając o mieszaniu sosu.
Krok 9:
Zieloni (zieleń) cebulę, koperek, pietruszkę i kolendrę) umyć, osuszyć, drobno posiekać. Możesz posypać gotowe danie ziołami lub możesz, tak jak ja....
Krok 10:
Rozbij jajka na talerz, sól, pieprz do smaku. Dodaj zielenie, ubij wszystko razem.
Krok 11:
Wlej mieszaninę na patelnię, stopniowo, starając się rozprowadzić na całej powierzchni. NIE MIESZAJ! W niskiej temperaturze, bez przykrycia, nie dopuszczając do wrzenia, doprowadzić sos do zgęstnienia. Możesz, przekłuwając omlet widelcem, lekko unieść w miejscach, w których mieszanina jaj nie chwyciła się natychmiast
Krok 12:
WAŻNE-NIE PRZESUSZAJ! Masa powinna pozostać wilgotna, delikatna, przewiewna, miękka.
Krok 13:
W wyniku naszej pracy cieszymy się delikatnym, soczystym kurczakiem w zwiewnym sufle jajeczno-cebulowym! Zachwyć swoich bliskich. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g