ryż ze szpinakiem i rodzynkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
rodzynki zalać wrzącą wodą, włożyć do małej miski i zalać octem. Zetrzyj w moździerzu lub zmiksuj czosnek z kolendrą i solą w blenderze.
na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mieszankę czosnku i podgrzej przez 30 sekund. Dodaj szpinak (mrożony szpinak nie może być rozmrożony), zwiększ ogień i gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje.
dodaj ryż i rodzynki wraz z octem, dopraw ziele angielskie i biały pieprz i podgrzewaj, mieszając, przez 7-10 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby.
finita!Smacznego!
na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mieszankę czosnku i podgrzej przez 30 sekund. Dodaj szpinak (mrożony szpinak nie może być rozmrożony), zwiększ ogień i gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje.
dodaj ryż i rodzynki wraz z octem, dopraw ziele angielskie i biały pieprz i podgrzewaj, mieszając, przez 7-10 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby.
finita!Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g