ryż ze szpinakiem i rodzynkami

wegetarianie na pewno to pokochają-spróbuj! Wystarczy podgrzać ugotowany ryż z dowolnymi zielonymi liśćmi-szpinakiem, burakami, kapustą, a nawet resztkami zielonych sałatek zgromadzonych w lodówce, doprawić przyprawami i rodzynkami, aby uzyskać wspaniałe danie wegetariańskie.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 68 % 19 g
143 kcal
IG: 10 / 35 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
rodzynki zalać wrzącą wodą, włożyć do małej miski i zalać octem. Zetrzyj w moździerzu lub zmiksuj czosnek z kolendrą i solą w blenderze.
na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mieszankę czosnku i podgrzej przez 30 sekund. Dodaj szpinak (mrożony szpinak nie może być rozmrożony), zwiększ ogień i gotuj, aż prawie cały płyn wyparuje.
dodaj ryż i rodzynki wraz z octem, dopraw ziele angielskie i biały pieprz i podgrzewaj, mieszając, przez 7-10 minut. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby.
finita!Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy