papryka faszerowana

bardzo szybko się gotuje, a smak jest MMM! . Turecki przepis na nadziewanie papryki lub liści winogron (dolma)
svetadepAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 47 g
202 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

opłucz ryż i pozostaw go do spęcznienia w wodzie podczas przygotowywania pozostałych składników. Opłucz paprykę i wyjmij z niej ogony. Do nadzienia odpowiednia jest duża cebula (lub dwie małe), drobno posiekaj, dodaj pietruszkę i miętę (jeśli nie ma świeżej mięty, odpowiednia jest suszona), koncentrat pomidorowy, przyprawy, oliwa z oliwek. Nadziewamy paprykę nadzieniem, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

nadzienie można w razie potrzeby przykryć plasterkiem pomidora. Do nadzienia można również dodać mięso mielone.

jeśli pozostało nadzienie, a papryka się skończyła, można ją faszerować dowolnym warzywem (pomidor, ziemniaki, cukinia, bakłażan itp.) lub użyć liści winogron lub kapusty.

podawaj na ciepło lub na zimno (jak wolisz) ze śmietaną lub niesłodzonym jogurtem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy