skład / składniki
metoda gotowania
opłucz ryż i pozostaw go do spęcznienia w wodzie podczas przygotowywania pozostałych składników. Opłucz paprykę i wyjmij z niej ogony. Do nadzienia odpowiednia jest duża cebula (lub dwie małe), drobno posiekaj, dodaj pietruszkę i miętę (jeśli nie ma świeżej mięty, odpowiednia jest suszona), koncentrat pomidorowy, przyprawy, oliwa z oliwek. Nadziewamy paprykę nadzieniem, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
nadzienie można w razie potrzeby przykryć plasterkiem pomidora. Do nadzienia można również dodać mięso mielone.
jeśli pozostało nadzienie, a papryka się skończyła, można ją faszerować dowolnym warzywem (pomidor, ziemniaki, cukinia, bakłażan itp.) lub użyć liści winogron lub kapusty.
podawaj na ciepło lub na zimno (jak wolisz) ze śmietaną lub niesłodzonym jogurtem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g

