skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do pieczenia pysznego pachnącego chleba w domu.
Krok 2:
Przesiać do odpowiedniego pojemnika pięćset gramów mąki o wysokiej zawartości białka i wystarczająco wysokiej zawartości glutenu.
Krok 3:
Wlej półtorej łyżeczki cukru do pojemnika.
Krok 4:
Dodaj półtorej łyżeczki soli do pojemnika.
Krok 5:
Wlej półtorej łyżeczki suchych szybko działających drożdży do pojemnika.
Krok 6:
Wlej sto dwadzieścia mililitrów ciepłego mleka do pojemnika.
Krok 7:
Wlej dwieście mililitrów przegotowanej wody do wspólnego pojemnika i zagniataj ciasto.
Krok 8:
Dodaj półtorej łyżki oleju roślinnego do pojemnika z ciastem i kontynuuj ugniatanie do pożądanej konsystencji.
Krok 9:
Smarujemy ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, po czym wkładamy je do pojemnika i przykrywamy ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 10:
Smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i po upływie czasu rozprowadzamy na nim ciasto.
Krok 11:
Lekko ugniatamy ciasto i nadajemy mu pożądany kształt.
Krok 12:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i przykryj serwetką, odstaw na dwadzieścia do trzydziestu minut w ciepłym miejscu.
Krok 13:
Po upływie czasu posmaruj ciasto ciepłą wodą.
Krok 14:
Wykonujemy małe nacięcia na wierzchu ciasta ostrym nożem.
Krok 15:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu pięciu stopni na dziesięć minut, następnie obniżamy stopień piekarnika do dwustu stopni i pieczemy chleb przez dziesięć minut.
Krok 16:
Obniżamy stopień piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i nadal pieczemy chleb przez kolejne piętnaście minut, aż będzie całkowicie ugotowany, po czym kładziemy go na desce i przykrywamy ręcznikiem, dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.
Krok 17:
Pokrój pachnący i równomiernie upieczony chleb na kawałki.
Krok 18:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
jak upiec domowy chleb-prosty przepis na pieczenie dla tych, którzy chcą zawsze cieszyć się naturalnym i bardzo smacznym chlebem! Szybko i bezkonkurencyjnie! Pyszny smak tego domowego chleba w piekarniku wywołuje obfite ślinienie i brutalny apetyt! Proponuję upiec chleb według tego przepisu. Okaże się miękki, równomiernie upieczony i nie kruszy się podczas krojenia. Teraz możesz zrobić chleb w domu przynajmniej codziennie, aby zadowolić siebie i swoich bliskich doskonałymi i wysokiej jakości wypiekami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g