naturalny domowy chleb drożdżowy w piekarniku

podaruj sobie i swoim bliskim idealne wypieki! Świetny przepis na przygotowanie pachnącego chleba drożdżowego w domu, który mile zaskoczy swoim dobrym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 72 % 39 g
253 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do pieczenia pysznego pachnącego chleba w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do odpowiedniego pojemnika pięćset gramów mąki o wysokiej zawartości białka i wystarczająco wysokiej zawartości glutenu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej półtorej łyżeczki cukru do pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj półtorej łyżeczki soli do pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej półtorej łyżeczki suchych szybko działających drożdży do pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sto dwadzieścia mililitrów ciepłego mleka do pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwieście mililitrów przegotowanej wody do wspólnego pojemnika i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj półtorej łyżki oleju roślinnego do pojemnika z ciastem i kontynuuj ugniatanie do pożądanej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, po czym wkładamy je do pojemnika i przykrywamy ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smarujemy stół niewielką ilością oleju roślinnego i po upływie czasu rozprowadzamy na nim ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko ugniatamy ciasto i nadajemy mu pożądany kształt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką blasze do pieczenia i przykryj serwetką, odstaw na dwadzieścia do trzydziestu minut w ciepłym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu posmaruj ciasto ciepłą wodą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wykonujemy małe nacięcia na wierzchu ciasta ostrym nożem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu pięciu stopni na dziesięć minut, następnie obniżamy stopień piekarnika do dwustu stopni i pieczemy chleb przez dziesięć minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Obniżamy stopień piekarnika do stu osiemdziesięciu stopni i nadal pieczemy chleb przez kolejne piętnaście minut, aż będzie całkowicie ugotowany, po czym kładziemy go na desce i przykrywamy ręcznikiem, dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój pachnący i równomiernie upieczony chleb na kawałki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

jak upiec domowy chleb-prosty przepis na pieczenie dla tych, którzy chcą zawsze cieszyć się naturalnym i bardzo smacznym chlebem! Szybko i bezkonkurencyjnie! Pyszny smak tego domowego chleba w piekarniku wywołuje obfite ślinienie i brutalny apetyt! Proponuję upiec chleb według tego przepisu. Okaże się miękki, równomiernie upieczony i nie kruszy się podczas krojenia. Teraz możesz zrobić chleb w domu przynajmniej codziennie, aby zadowolić siebie i swoich bliskich doskonałymi i wysokiej jakości wypiekami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy